Hoogwaardige oedeembehandeling door kwaliteit geregistreerde huidtherapeut bij Huidzorg Havenkwartier in Sliedrecht

Eerste consult gratis

Vragen of een afspraak maken voor uw eerste gratis consult
Vul uw telefoonnummer in en één van onze huidtherapeuten belt u terug:

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

U kunt nu bij Huidzorg Havenkwartier terecht voor oedeemtherapie. U wordt behandeld door een HBO geschoolde en kwaliteit geregistreerde huidtherapeut. U kunt bij ons terecht voor behandeling van alle vormen oedeem. Oedeem betekent letterlijk ‘vochtophoping’. Klachten die hierbij kunnen t zijn een strak en gespannen gevoel van de huid, een zwaar en vermoeid gevoel van bijvoorbeeld een been, arm en/of borst. Oedeem geeft hinder en kan leiden tot ontstekingen (wondroos), gewrichtsklachten en huidklachten. Er zijn verschillende oorzaken voor het ontstaan van oedeem en er bestaan verschillende vormen.

In de praktijk van Huidzorg Havenkwartier is het mogelijk om twee keer per week ingepland te worden voor oedeemtherapie. Er wordt gebruik gemaakt van verschillende soorten behandelingsopties om zo voor het optimaalste resultaat te gaan. Ieder behandelplan in uniek en afgestemd op de klachten en het probleemgebied van de patiënt.

Lymfoedeem

Het lymfestelsel is een reinigings- en afweersysteem bestaande uit lymfevaten en lymfeknopen. Zij nemen weefselvocht op en voeren dit af. Bij lymfoedeem is er sprake van een stoornis in het lymfestelsel. Dit heeft als gevolg dat weefselvocht en eiwitten in de huid kunnen achterblijven. Lymfoedeem is te onderscheiden in primair- en secundair lymfoedeem.

Bij primair lymfoedeem ontstaan de klachten doordat het lymfesysteem bij de geboorte niet goed is aangelegd en/of niet goed functioneert. De klachten kunnen tijdens de geboorte of kort daarna al zichtbaar zijn, maar ook op latere leeftijd optreden.
Bij secundair lymfoedeem is er sprake van een beschadiging van buitenaf, zoals een chirurgische ingreep, infecties, radiotherapie of andere verwondingen. Het lymfestelsel functioneert onvoldoende, waardoor klachten direct of na verloop van tijd ontstaan.

Veneus oedeem

Bij veneus oedeem is er sprake van een storing in het veneuze systeem (aderen). Het oedeem ontstaat in de benen (meestal rondom de enkels) doordat de kleppen in de aderen niet goed functioneren, bijvoorbeeld bij spataderen en trombose. Hierdoor wordt de doorstroming van het bloed en de vochtafvoer belemmerd en treden klachten (vochtophoping) op.

Lipoedeem

Lipoedeem betekent letterlijk vet- en vochtophoping. Er is een stoornis in de aanmaak van vetweefsel. Doordat er sprake is van vergroting van vetcellen kan na verloop van tijd ook de afvoer van weefselvocht via het lymfestelsel belemmerd worden. Hierdoor ontstaat er onderhuids een ophoping van vet en vocht. Meestal komt het symmetrisch voor op de heupen, bovenbenen, knieën en/of onderbenen. Daarnaast kan het ook aan de armen voorkomen. De precieze oorzaak is onbekend en lipoedeem komt hoofdzakelijk voor bij vrouwen. Erfelijke factoren spelen een rol.

Het eerste consult

Tijdens het eerste consult worden uw gegevens en relevante medische geschiedenis doorgenomen. Daarbij wordt gekeken of er mogelijke contra-indicaties zijn waardoor een behandeling niet mogelijk is. Verder wordt er een behandelplan opgesteld en krijgt u advies mee over de behandeling. Indien u van plan bent om de behandelingen te declareren bij uw zorgverzekering voor vergoeding, dan zijn we verplicht om naar uw identificatie te vragen. Dit kan uw rijbewijs, ID kaart of paspoort zijn. Indien er geen contra-indicaties zijn dan kunnen we vaak direct al een eerste behandeling starten. Dit is ook voor u een indicatie hoe u een complete behandeling gaat ervaren. Indien het niet haalbaar is om direct een behandeling te starten dan zullen we zo snel mogelijk een afspraak maken voor de eerste behandeling.

Wat kunt u verwachten van de behandeling?

Oedeemtherapie bestaat meestal uit verschillende onderdelen:

 • Manuele lymfedrainage (MLD)
  Manuele lymfedrainage is een oppervlakkige vorm van massage. Deze massage stimuleert de opname en afvoer van weefselvocht door het lymfestelsel.
 • Oedeem & Fibrosegrepen
  Oedeem en fibrosegrepen zijn speciale handgrepen die worden toegepast indien er sprake is van verhard weefsel (fibrose). Het is een diepere vorm van massage.
 • Endermologie /LPG
  Endermologie is een therapie die uitgevoerd wordt met een LPG apparaat. Met het LPG apparaat wordt de huid en het onderliggend weefsel behandeld. Dat gebeurt met een aantal cilinders die de huid optillen en afrollen. Dit bevordert de doorbloeding, stimuleert de afvoer van lymfvocht en verzacht fibrotisch, verlittekend en ander verhard weefsel.
 • Intermitterende Pneumatische compressie (IPC)
  Door middel van een pomp (lymfapress) en manchetten om een arm of been wordt compressie toegepast op de ledematen. Hierdoor neemt de bloedstroom toe en wordt de afvoer van weefselvocht gestimuleerd.
 • Lymftaping
  Lymftape kan als aanvulling op oedeemtherapie toegepast worden. Het is een speciale tape dat met rek op de huid wordt aangebracht. De huidlagen worden hierdoor ten opzichte van elkaar opgetild, waardoor de afvoer van weefselvocht wordt gestimuleerd.
 • Lymfapads
  Dit zijn pads met textuur die werken onder de druk van een bh of ze kunnen onder een zwachtel aangebracht worden. De lymfapads zorgen voor massage in het weefsel bij beweging. Hierdoor wordt het lymfvocht vervoerd en fibrose, littekens en ander verhard weefsel versoepeld.
 • Wondzorg
  Wanneer een cliënt wonden heeft, in combinatie met oedeem, behandelen we zowel de wond als het oedeem in eenzelfde behandeling. Dit doen we door de wond te verzorgen, ambulante compressietherapie toe te passen en eventueel de lymphapress in te zetten
 • Littekenbehandeling
  Indien een litteken klachten geeft zoals pijn, jeuk, roodheid, verdikking en verkleving kan dit worden behandeld met speciale massagegrepen, endermologie/LPG-apparaat, lymftaping en siliconenpleisters. Hierdoor kan een mogelijke bewegingsbeperking worden behandeld, het wondgenezingsproces en het visuele aspect worden verbeterd.
 • Ambulante compressietherapie
  Bij compressietherapie wordt een arm of been ingezwachteld met bandages. Deze therapie is hoofdzakelijk bedoeld om het behaalde resultaat tijdens de behandelingen te behouden en te voorkomen dat een vochtophoping terug keert.
 • Therapeutische elastische kousen
  Bij compressietherapie wordt een arm of been ingezwachteld met bandages. Deze therapie is hoofdzakelijk bedoeld om het behaalde resultaat tijdens de behandelingen te behouden en te voorkomen dat een vochtophoping terug keert.
 • Bewegingsadviezen
  Indien een cliënt een verminderde mobiliteit heeft, wat we vaak zien in het okselgebied bij (ex-)borstkanker cliënten, kunnen we bewegingsoefeningen meegeven. Wanneer een cliënt thuis in beweging komt of blijft wordt het resultaat van onze oedeemtherapie gestimuleerd.
  Veelal wordt er bij Huidtherapeut NL een combinatie van de hierboven genoemde onderdelen van oedeemtherapie toegepast. De complete behandeling wordt aangepast op de individuele patiënt, vorm van oedeem, duur en ernst van het oedeem.

Veelal wordt er bij Huidtherapeut NL een combinatie van de hierboven genoemde onderdelen van oedeemtherapie toegepast. De complete behandeling wordt aangepast op de individuele patiënt, vorm van oedeem, duur en ernst van het oedeem.

Hoeveel behandelingen zijn er nodig?

Het aantal behandelingen is afhankelijk van de vorm en de ernst van het oedeem. De behandeling van oedeem wordt vaak intensief gestart met tweemaal per week. Na verloop van tijd wordt het aantal behandelingen afgebouwd.

Resultaten behandeling

Tarieven en vergoeding

Om voor vergoeding in aanmerking te komen heeft u een verwijzing van uw huisarts of specialist nodig. Voor oedeemtherapie en littekentherapie hebben wij met de zorgverzekeraars contracten afgesloten. Oedeemtherapie wordt meestal rechtstreeks door ons gedeclareerd bij uw zorgverzekering, indien er sprake is van een chronische indicatie (lip-/lymfoedeem). De eerste 20 behandelingen komen uit het aanvullende pakket, daarna gaat de verzekering automatisch over op vergoeding uit het basispakket. Indien u aanvullend verzekerd bent, kunt u een deel van de 20 behandelingen vergoed krijgen van uw zorgverzekeraar.

Bereikbaarheid

Huidzorg Havenkwartier is gevestigd in het medisch centrum Havenkwartier. Deze is gevestigd aan de Wilhelminastraat 69A.

Openbaar vervoer

De dichtstbijzijnde bushalte is de Kerk in Sliedrecht. De halte ligt op drie minuten loopafstand van de praktijk. Loop vanaf de bushalte naar het zuiden richting de Wilhelminastraat. Na 350 meter bevindt zich het medisch centrum aan uw rechterhand.

Auto

Huidzorg Havenkwartier is makkelijk te bereiken met de auto. Voor het medisch centrum waar de praktijk zich bevindt zijn gratis parkeerplekken beschikbaar voor de bezoekers van het gezondheidscentrum. Daarnaast is er ook een parkeergarage beschikbaar aan de rechter zijde van het gebouw.

De praktijk bevindt zich op de eerste etage. Hiernaast is er ook een lift aanwezig waardoor de praktijk ook met een rollator of rolstoel goed bereikbaar is.
Wanneer u op de eerste etage aan komt ziet u de stoelen en de algemene balie. U hoeft zich niet te melden. U kunt plaatsnemen op een van de stoelen. Uw huidtherapeut zal u daar komen halen.

Afspraak maken

U kunt altijd een gratis en vrijblijvende intake inplannen bij een van onze huid- en oedeemtherapeuten.
De Huid- en oedeemtherapeuten van Huidtherapeut NL zijn allemaal geregistreerd in het kwaliteitsregister paramedici (KP). Voor meer informatie of voor het maken van een afspraak kunt u altijd vrijblijvend contact met ons opnemen.

Inhoudsopgave

Huidzorg Havenkwartier Sliedrecht

Wilhelminastraat 69a, 3361 XV Sliedrecht

Openingstijden

Maandag
09:00 – 17:30 (1x per 14 dagen geopend)
Dinsdag
08:30 – 16:30
Woensdag
09:00 – 13:00
Donderdag
08:30 – 17:00
Vrijdag
09:00 – 17:30

Eerste consult gratis

Vragen of een afspraak maken voor uw eerste gratis consult
Vul uw telefoonnummer in en één van onze huidtherapeuten belt u terug:

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

U kunt nu bij Huidzorg Havenkwartier terecht voor oedeemtherapie. U wordt behandeld door een HBO geschoolde en kwaliteit geregistreerde huidtherapeut. U kunt bij ons terecht voor behandeling van alle vormen oedeem. Oedeem betekent letterlijk ‘vochtophoping’. Klachten die hierbij kunnen t zijn een strak en gespannen gevoel van de huid, een zwaar en vermoeid gevoel van bijvoorbeeld een been, arm en/of borst. Oedeem geeft hinder en kan leiden tot ontstekingen (wondroos), gewrichtsklachten en huidklachten. Er zijn verschillende oorzaken voor het ontstaan van oedeem en er bestaan verschillende vormen.

In de praktijk van Huidzorg Havenkwartier is het mogelijk om twee keer per week ingepland te worden voor oedeemtherapie. Er wordt gebruik gemaakt van verschillende soorten behandelingsopties om zo voor het optimaalste resultaat te gaan. Ieder behandelplan in uniek en afgestemd op de klachten en het probleemgebied van de patiënt.

Lymfoedeem

Het lymfestelsel is een reinigings- en afweersysteem bestaande uit lymfevaten en lymfeknopen. Zij nemen weefselvocht op en voeren dit af. Bij lymfoedeem is er sprake van een stoornis in het lymfestelsel. Dit heeft als gevolg dat weefselvocht en eiwitten in de huid kunnen achterblijven. Lymfoedeem is te onderscheiden in primair- en secundair lymfoedeem.

Bij primair lymfoedeem ontstaan de klachten doordat het lymfesysteem bij de geboorte niet goed is aangelegd en/of niet goed functioneert. De klachten kunnen tijdens de geboorte of kort daarna al zichtbaar zijn, maar ook op latere leeftijd optreden.
Bij secundair lymfoedeem is er sprake van een beschadiging van buitenaf, zoals een chirurgische ingreep, infecties, radiotherapie of andere verwondingen. Het lymfestelsel functioneert onvoldoende, waardoor klachten direct of na verloop van tijd ontstaan.

Veneus oedeem

Bij veneus oedeem is er sprake van een storing in het veneuze systeem (aderen). Het oedeem ontstaat in de benen (meestal rondom de enkels) doordat de kleppen in de aderen niet goed functioneren, bijvoorbeeld bij spataderen en trombose. Hierdoor wordt de doorstroming van het bloed en de vochtafvoer belemmerd en treden klachten (vochtophoping) op.

Lipoedeem

Lipoedeem betekent letterlijk vet- en vochtophoping. Er is een stoornis in de aanmaak van vetweefsel. Doordat er sprake is van vergroting van vetcellen kan na verloop van tijd ook de afvoer van weefselvocht via het lymfestelsel belemmerd worden. Hierdoor ontstaat er onderhuids een ophoping van vet en vocht. Meestal komt het symmetrisch voor op de heupen, bovenbenen, knieën en/of onderbenen. Daarnaast kan het ook aan de armen voorkomen. De precieze oorzaak is onbekend en lipoedeem komt hoofdzakelijk voor bij vrouwen. Erfelijke factoren spelen een rol.

Het eerste consult

Tijdens het eerste consult worden uw gegevens en relevante medische geschiedenis doorgenomen. Daarbij wordt gekeken of er mogelijke contra-indicaties zijn waardoor een behandeling niet mogelijk is. Verder wordt er een behandelplan opgesteld en krijgt u advies mee over de behandeling. Indien u van plan bent om de behandelingen te declareren bij uw zorgverzekering voor vergoeding, dan zijn we verplicht om naar uw identificatie te vragen. Dit kan uw rijbewijs, ID kaart of paspoort zijn. Indien er geen contra-indicaties zijn dan kunnen we vaak direct al een eerste behandeling starten. Dit is ook voor u een indicatie hoe u een complete behandeling gaat ervaren. Indien het niet haalbaar is om direct een behandeling te starten dan zullen we zo snel mogelijk een afspraak maken voor de eerste behandeling.

Wat kunt u verwachten van de behandeling?

Oedeemtherapie bestaat meestal uit verschillende onderdelen:

 • Manuele lymfedrainage (MLD)
  Manuele lymfedrainage is een oppervlakkige vorm van massage. Deze massage stimuleert de opname en afvoer van weefselvocht door het lymfestelsel.
 • Oedeem & Fibrosegrepen
  Oedeem en fibrosegrepen zijn speciale handgrepen die worden toegepast indien er sprake is van verhard weefsel (fibrose). Het is een diepere vorm van massage.
 • Endermologie /LPG
  Endermologie is een therapie die uitgevoerd wordt met een LPG apparaat. Met het LPG apparaat wordt de huid en het onderliggend weefsel behandeld. Dat gebeurt met een aantal cilinders die de huid optillen en afrollen. Dit bevordert de doorbloeding, stimuleert de afvoer van lymfvocht en verzacht fibrotisch, verlittekend en ander verhard weefsel.
 • Intermitterende Pneumatische compressie (IPC)
  Door middel van een pomp (lymfapress) en manchetten om een arm of been wordt compressie toegepast op de ledematen. Hierdoor neemt de bloedstroom toe en wordt de afvoer van weefselvocht gestimuleerd.
 • Lymftaping
  Lymftape kan als aanvulling op oedeemtherapie toegepast worden. Het is een speciale tape dat met rek op de huid wordt aangebracht. De huidlagen worden hierdoor ten opzichte van elkaar opgetild, waardoor de afvoer van weefselvocht wordt gestimuleerd.
 • Lymfapads
  Dit zijn pads met textuur die werken onder de druk van een bh of ze kunnen onder een zwachtel aangebracht worden. De lymfapads zorgen voor massage in het weefsel bij beweging. Hierdoor wordt het lymfvocht vervoerd en fibrose, littekens en ander verhard weefsel versoepeld.
 • Wondzorg
  Wanneer een cliënt wonden heeft, in combinatie met oedeem, behandelen we zowel de wond als het oedeem in eenzelfde behandeling. Dit doen we door de wond te verzorgen, ambulante compressietherapie toe te passen en eventueel de lymphapress in te zetten
 • Littekenbehandeling
  Indien een litteken klachten geeft zoals pijn, jeuk, roodheid, verdikking en verkleving kan dit worden behandeld met speciale massagegrepen, endermologie/LPG-apparaat, lymftaping en siliconenpleisters. Hierdoor kan een mogelijke bewegingsbeperking worden behandeld, het wondgenezingsproces en het visuele aspect worden verbeterd.
 • Ambulante compressietherapie
  Bij compressietherapie wordt een arm of been ingezwachteld met bandages. Deze therapie is hoofdzakelijk bedoeld om het behaalde resultaat tijdens de behandelingen te behouden en te voorkomen dat een vochtophoping terug keert.
 • Therapeutische elastische kousen
  Bij compressietherapie wordt een arm of been ingezwachteld met bandages. Deze therapie is hoofdzakelijk bedoeld om het behaalde resultaat tijdens de behandelingen te behouden en te voorkomen dat een vochtophoping terug keert.
 • Bewegingsadviezen
  Indien een cliënt een verminderde mobiliteit heeft, wat we vaak zien in het okselgebied bij (ex-)borstkanker cliënten, kunnen we bewegingsoefeningen meegeven. Wanneer een cliënt thuis in beweging komt of blijft wordt het resultaat van onze oedeemtherapie gestimuleerd.
  Veelal wordt er bij Huidtherapeut NL een combinatie van de hierboven genoemde onderdelen van oedeemtherapie toegepast. De complete behandeling wordt aangepast op de individuele patiënt, vorm van oedeem, duur en ernst van het oedeem.

Veelal wordt er bij Huidtherapeut NL een combinatie van de hierboven genoemde onderdelen van oedeemtherapie toegepast. De complete behandeling wordt aangepast op de individuele patiënt, vorm van oedeem, duur en ernst van het oedeem.

Hoeveel behandelingen zijn er nodig?

Het aantal behandelingen is afhankelijk van de vorm en de ernst van het oedeem. De behandeling van oedeem wordt vaak intensief gestart met tweemaal per week. Na verloop van tijd wordt het aantal behandelingen afgebouwd.

Resultaten behandeling

Tarieven en vergoeding

Om voor vergoeding in aanmerking te komen heeft u een verwijzing van uw huisarts of specialist nodig. Voor oedeemtherapie en littekentherapie hebben wij met de zorgverzekeraars contracten afgesloten. Oedeemtherapie wordt meestal rechtstreeks door ons gedeclareerd bij uw zorgverzekering, indien er sprake is van een chronische indicatie (lip-/lymfoedeem). De eerste 20 behandelingen komen uit het aanvullende pakket, daarna gaat de verzekering automatisch over op vergoeding uit het basispakket. Indien u aanvullend verzekerd bent, kunt u een deel van de 20 behandelingen vergoed krijgen van uw zorgverzekeraar.

Bereikbaarheid

Huidzorg Havenkwartier is gevestigd in het medisch centrum Havenkwartier. Deze is gevestigd aan de Wilhelminastraat 69A.

Openbaar vervoer

De dichtstbijzijnde bushalte is de Kerk in Sliedrecht. De halte ligt op drie minuten loopafstand van de praktijk. Loop vanaf de bushalte naar het zuiden richting de Wilhelminastraat. Na 350 meter bevindt zich het medisch centrum aan uw rechterhand.

Auto

Huidzorg Havenkwartier is makkelijk te bereiken met de auto. Voor het medisch centrum waar de praktijk zich bevindt zijn gratis parkeerplekken beschikbaar voor de bezoekers van het gezondheidscentrum. Daarnaast is er ook een parkeergarage beschikbaar aan de rechter zijde van het gebouw.

De praktijk bevindt zich op de eerste etage. Hiernaast is er ook een lift aanwezig waardoor de praktijk ook met een rollator of rolstoel goed bereikbaar is.
Wanneer u op de eerste etage aan komt ziet u de stoelen en de algemene balie. U hoeft zich niet te melden. U kunt plaatsnemen op een van de stoelen. Uw huidtherapeut zal u daar komen halen.

Afspraak maken

U kunt altijd een gratis en vrijblijvende intake inplannen bij een van onze huid- en oedeemtherapeuten.
De Huid- en oedeemtherapeuten van Huidtherapeut NL zijn allemaal geregistreerd in het kwaliteitsregister paramedici (KP). Voor meer informatie of voor het maken van een afspraak kunt u altijd vrijblijvend contact met ons opnemen.