Spataderen

Spataderen zijn aderen in de benen die uitgezet zijn en hierdoor zichtbaar worden door de huid heen. Er zijn verschillende soorten spataderen zoals oppervlakkige spataderen en dieper gelegen spataderen.

Oppervlakkige spataderen

Oppervlakkige spataderen zijn de kleine rode of paarse vaatjes die naarmate men ouder wordt ontstaan op de benen. Ze worden ook wel ‘Bezemrijs varices’ genoemd. De vaatjes kunnen soms jeuk of pijn veroorzaken. Vaak is de huid ook gevoelig en in enkele gevallen kunnen ze makkelijker gaan bloeden. De oppervlakkige spataderen zijn vaak cosmetisch storend.

Dieper gelegen spataderen

Dieper gelegen spataderen zijn donkerblauw van kleur, later kunnen deze dieper gelegen aderen ook meer op de huid gaan liggen. De dieper gelegen spataderen geven vaak meer klachten zoals pijn, vermoeide benen etc. Daarnaast nemen de klachten vaak toe met de jaren.

Wat is de oorzaak van spataderen?

Naarmate men ouder wordt gaan vaatjes zich uitzetten. Hierdoor ontstaan de oppervlakkige vaatjes. Daarnaast wordt naarmate men ouder wordt het bloed minder goed afgevoerd door de kleppen in de aderen, hierdoor verzameld zich meer bloed in de benen.

Oppervlakkige spataderen komen vaker voor bij vrouwen dan bij mannen, ook kan erfelijkheid mogelijk een rol spelen.

Er zijn een aantal factoren die mogelijk spataderen tot gevolg kunnen hebben:

  • zwangerschap
  • obesitas
  • erfelijkheid
  • langdurig zitten of staan
  • ten gevolgde van bijvoorbeeld trombose

Hoe kun je spataderen behandelen?

Alleen de oppervlakkige kleine spataderen kunnen worden behandeld door een huidtherapeut. Deze kunnen worden behandeld door middel van coagulatie. Dit wordt gedaan door middel van een laserbehandeling. Tijdens de laserbehandeling wordt een lichtstraal op de huid geplaatst. Het licht wordt opgenomen door de oppervlakkige spataderen en omgezet in warmte. Hierdoor zal het bloed in de vaatjes stollen. Uiteindelijke wordt het gestolde vaatje door het lichaam opgeruimd. Grotere en dieper gelegen spataderen kunnen alleen door een arts worden behandeld.

Bij het behandelen van spataderen is het vaak ook aan te raden om therapeutisch elastische kousen te gaan dragen. Hierdoor wordt de afvoer van de bloedvaten gestimuleerd en zullen de klachten zoals pijn etc. verminderen. Ook zorgen de kousen ervoor dat er minder snel nieuwe oppervlakkige spataderen zullen ontstaan.

Inhoudsopgave

Huidtherapeut Team

Vragen?

Bespreek uw huidprobleem
met één van onze therapeuten.
Maak een afspraak voor een 1e consult:
gratis en vrijblijvend.

Stel uw vraag online

  • De beste tips voor het verzorgen van uw huid en al onze aanbiedingen direct in uw mailbox?Meld u aan voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Huidtherapeut Team

Afspraak maken

Heeft u een vraag of wilt u een afspraak maken voor een
gratis consult?
Onze HBO geschoolde en BIG geregistreerde huidtherapeuten helpen u graag verder!

Vul het formulier in
en wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op. 

U kunt ook bellen naar
088-5053200

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Kunt een een afspraak maken?

Op basis van de adviezen en informatie van Ministerie van VWS en de richtlijnen van het RIVM (30 april) gaan wij de reguliere zorg weer opschalen. Om die hervatting voor u en voor ons zo veilig mogelijk te maken zijn een aantal aanpassingen noodzakelijk. We stellen het dan ook erg op prijs als u dit bericht goed gelezen heeft en onderstaande vragen beantwoordt bij het maken van een afspraak.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.