Moedervlekken (Naevus)

Een moedervlek, ook wel naevus genoemd, is een goedaardige licht tot donker gekleurde (soms verheven) vlek van de huid.

Moedervlekken (Naevi), kunnen vanaf de geboorte aanwezig zijn, maar de meeste ontstaan tussen de leeftijd van 3 en 40 jaar. Factoren die van invloed kunnen zijn op het ontwikkelen van een naevus zijn erfelijke aanleg en zonverbrandingen op kinderleeftijd.

In enkele gevallen kan een naevus zich kwaadaardig ontwikkelen tot een melanoom (huidkanker), de vorm en kleur van de naevus worden grilliger. Behandeling is dan noodzakelijk.

Het is dus belangrijk moedervlekken in de gaten te houden. Wanneer er getwijfeld wordt over een moedervlek wordt altijd geadviseerd om het na te laten kijken bij een arts. Door middel van een dermatoscoop kan de moedervlek vele malen vergroot worden waardoor de cellen beter in beeld worden gebracht en gekeken kan worden of een moedervlek kwaadaardig is.

Zelf een moedervlek controleren

Om thuis een moedervlek te controleren is een regel opgesteld. De zogenoemde ABCDE regel:

Deze regel is niet altijd leidend. Mocht er twijfel zijn en/of een moedervlek veranderen, laat dit dan altijd nakijken bij een arts!

Hoe kun je moedervlekken behandelen?

Huidtherapeuten behandelen alleen goedaardige moedervlekken op verwijzing van de huisarts of medisch specialist. Goedaardige moedervlekken kunnen behandeld worden door middel van coagulatie.

De huidtherapeut kan wel een rol spelen in het controleren van moedervlekken, mocht er twijfel bestaan over goedaardigheid/kwaadaardigheid.

Inhoudsopgave

Huidtherapeut Team

Vragen?

Bespreek uw huidprobleem
met één van onze therapeuten.
Maak een afspraak voor een 1e consult:
gratis en vrijblijvend.

Stel uw vraag online

  • De beste tips voor het verzorgen van uw huid en al onze aanbiedingen direct in uw mailbox?Meld u aan voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Huidtherapeut Team

Afspraak maken

Heeft u een vraag of wilt u een afspraak maken voor een
gratis consult?
Onze HBO geschoolde en BIG geregistreerde huidtherapeuten helpen u graag verder!

Vul het formulier in
en wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op. 

U kunt ook bellen naar
088-5053200

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Kunt een een afspraak maken?

Op basis van de adviezen en informatie van Ministerie van VWS en de richtlijnen van het RIVM (30 april) gaan wij de reguliere zorg weer opschalen. Om die hervatting voor u en voor ons zo veilig mogelijk te maken zijn een aantal aanpassingen noodzakelijk. We stellen het dan ook erg op prijs als u dit bericht goed gelezen heeft en onderstaande vragen beantwoordt bij het maken van een afspraak.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.