Moedervlekken (Naevus)

Een moedervlek, ook wel naevus genoemd, is een goedaardige licht tot donker gekleurde (soms verheven) vlek van de huid.

Moedervlekken (Naevi), kunnen vanaf de geboorte aanwezig zijn, maar de meeste ontstaan tussen de leeftijd van 3 en 40 jaar. Factoren die van invloed kunnen zijn op het ontwikkelen van een naevus zijn erfelijke aanleg en zonverbrandingen op kinderleeftijd.

In enkele gevallen kan een naevus zich kwaadaardig ontwikkelen tot een melanoom (huidkanker), de vorm en kleur van de naevus worden grilliger. Behandeling is dan noodzakelijk.

Het is dus belangrijk moedervlekken in de gaten te houden. Wanneer er getwijfeld wordt over een moedervlek wordt altijd geadviseerd om het na te laten kijken bij een arts. Door middel van een dermatoscoop kan de moedervlek vele malen vergroot worden waardoor de cellen beter in beeld worden gebracht en gekeken kan worden of een moedervlek kwaadaardig is.

Zelf een moedervlek controleren

Om thuis een moedervlek te controleren is een regel opgesteld. De zogenoemde ABCDE regel:

Deze regel is niet altijd leidend. Mocht er twijfel zijn en/of een moedervlek veranderen, laat dit dan altijd nakijken bij een arts!

Hoe kun je moedervlekken behandelen?

Huidtherapeuten behandelen alleen goedaardige moedervlekken op verwijzing van de huisarts of medisch specialist. Goedaardige moedervlekken kunnen behandeld worden door middel van coagulatie.

De huidtherapeut kan wel een rol spelen in het controleren van moedervlekken, mocht er twijfel bestaan over goedaardigheid/kwaadaardigheid.

Inhoudsopgave

Vragen?

Bespreek uw huidprobleem
met één van onze therapeuten.
Maak een afspraak voor een 1e consult:
gratis en vrijblijvend.

Stel uw vraag online