Ouderdomswratten (Verruca Seborrhoica)

Ouderdomswratten, ook wel verruca seborrhoica genoemd, zijn de meest voorkomende goedaardige huidplekjes. De meeste ouderdomswratten zijn ruw, verheven en lichtbruin van kleur. Ze beginnen in eerste instantie vaak als geel/bruine verkleuring en zullen zich ontwikkelen tot de verheven wratten. Ze verschijnen vaak vanaf het 40e levensjaar en nemen toe met de jaren. De aandoening komt over het algemeen vaker voor bij mensen met een licht huidtype dan bij mensen met een donker huidtype.

Ouderdomswratten komen voornamelijk op de volgende locaties voor:

  • het bovenste deel van de romp
  • het gezicht
  • de handruggen

De plekjes kunnen variëren van een aantal millimeter tot vele centimeters in doorsnee. Ook de dikte kan varianten per plekje. Ze geven normaal gesproken geen verdere klachten zoals jeuk of pijn. Wanneer hier wel sprake van is, is het verstandig om overleg te hebben met de huisarts.

De precieze oorzaak voor het ontstaan van de ouderdomswratten is niet bekend. Wel is bekend dat bij mensen die veel onbeschermd in de zon komen, de plekjes op vroegere leeftijd ontstaan. Erfelijkheid kan ook nog een rol spelen in het ontwikkelen van de ouderdomswratten.

De ouderdomswratten zijn goedaardig en dus niet noodzakelijk om te verwijderen. Echter zijn de plekjes vaak cosmetisch storend, waardoor mensen ze willen laten behandelen.

Hoe kun je ouderdomswratten behandelen?

Ouderdomswratten zijn volledig onschuldig en gemakkelijk te verwijderen bij de huidtherapeut door middel van cryotherapie of coagulatietherapie.

Afhankelijk van de grootte en soort ouderdomswrat wordt gekeken welke methode het beste toegepast kan worden. Wanneer iemand gevoelig is voor het ontwikkelen van verruca seborrhoica is het wel mogelijk dat er weer nieuwe plekjes zullen ontstaan met de jaren. Het is aan te raden om de ouderdomswratten gelijk in een vroeg stadium te behandelen om uitbreiding te voorkomen.

Coagualtie CryoPen

Inhoudsopgave

Huidtherapeut Team

Vragen?

Bespreek uw huidprobleem
met één van onze therapeuten.
Maak een afspraak voor een 1e consult:
gratis en vrijblijvend.

Stel uw vraag online

  • De beste tips voor het verzorgen van uw huid en al onze aanbiedingen direct in uw mailbox?Meld u aan voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Huidtherapeut Team

Afspraak maken

Heeft u een vraag of wilt u een afspraak maken voor een
gratis consult?
Onze HBO geschoolde en BIG geregistreerde huidtherapeuten helpen u graag verder!

Vul het formulier in
en wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op. 

U kunt ook bellen naar
088-5053200

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Kunt een een afspraak maken?

Op basis van de adviezen en informatie van Ministerie van VWS en de richtlijnen van het RIVM (30 april) gaan wij de reguliere zorg weer opschalen. Om die hervatting voor u en voor ons zo veilig mogelijk te maken zijn een aantal aanpassingen noodzakelijk. We stellen het dan ook erg op prijs als u dit bericht goed gelezen heeft en onderstaande vragen beantwoordt bij het maken van een afspraak.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.