Overbeharing / Ingegroeide haren

We spreken van overbeharing als er een overmatige haargroei is op plekken waar normaal geen of slechts dunne haren groeien. Naast overbeharing kunnen haren ook gaan ingroeien, dit kan leiden tot ontstekingen later zelfs tot littekens.  

Oorzaken van overbeharing

De haargroei van de mens wordt genetisch bepaald en is afhankelijk van verschillende factoren zoals leeftijd, afkomst en hormonale activiteiten. Overbeharing kan verschillende oorzaken hebben, bijvoorbeeld:

  • Erfelijkheid en genetische aanleg

  • Een medisch probleem of medicijngebruik (bijvoorbeeld tegen reuma)

  • Hormoonafwijkingen veroorzaakt door ziekte

  • Polycysteus-ovariumsyndroom (PCOS): een hormonale afwijking waardoor meer haargroei kan ontstaan. Deze aandoening veroorzaakt cysten op de eierstokken. Een belangrijk symptoom van PCOS is een onregelmatige of afwezige menstruatiecyclus. Als gevolg van deze hormonale verstoringen kunnen vrouwen met PCOS, naast mogelijke overbeharing, ook last hebben van acne.

Vormen van overbeharing

Er zijn twee vormen van overbeharing: hypertrichose en hirsutisme. Ze komen meestal afzonderlijk voor, maar kunnen ook in combinatie optreden.  

Hypertrichose

Hypertrichose is een aandoening waarbij er sprake is van overmatige haargroei op plekken waar van nature al enige haargroei aanwezig is. Deze haren nemen dan toe in aantal en worden vaak langer, waardoor de beharing meer opvalt. Dit kan zich voordoen op verschillende plaatsen zoals het voorhoofd, de rug en de armen, en volgt geen vast patroon. Hoewel het een zeldzame aandoening is, komt het zowel bij mannen als vrouwen voor. Hypertrichose begint meestal tijdens de puberteit en erfelijkheid speelt een rol bij zowel aangeboren als niet-aangeboren vormen van deze aandoening.  

Hirsutisme

Bij hirsutisme ervaren vrouwen haargroei die overeenkomt met het mannelijke beharingspatroon. In plaats van fijn donshaar, verschijnen er donkere en stugge haren op ongewenste plekken, zoals: de bovenlip, wangen, kin, hals, de borst, rug, buik, rondom de tepels en in de liesstreek. Daarnaast is er ook sprake van een verhoogde haargroei op de armen en benen.

Huidaandoeningen met ingegroeide haren

Na het scheren krijgt het uiteinde van de haar een scherp puntje, in sommige gevallen kan dit in de huid prikken waardoor de uitgang van het haarzakje geblokkeerd wordt. Deze teruggroeiende haar wordt door de huid als lichaamsvreemd gezien, waardoor een ontstekingsreactie optreedt. Hierdoor ontstaat er een klein bultje of puistje op de plek waar de haar vast zit.  

Folliculitis barbae

Ingegroeide haren in de baardstreek die gepaard gaan met irritatie en ontstekingen worden folliculitis barbae genoemd. Dit komt vaker voor bij mensen met kroeshaar. Ook mensen die de haren erg kort afscheren hebben vaker last van ingegroeide haren in de baardstreek.

Acne Inversa / Hidradenitis Suppurativa

Acne inversa, ook wel Hidradenitis Suppurativa genoemd, is een chronische ontsteking van de haarzakjes. Dit komt vooral voor in de liezen, oksels en bilplooi. Bij deze aandoening raken de openingen van de haarzakjes (waar de haren uitkomen) verstopt door een hoornprop of zwelling. Vuil en bacteriën gaan zich onder de huid opstapelen en vervolgens ontstaan ontstekingen. Deze ontstekingen gaan gepaard met veel pijn en pus.  

Sinus pilonidalis (Haarnestcyste)

Een sinus pilonidalis (haarnestcyste) is een cyste in de bilplooi. Deze cyste ontstaat doordat de haren in de bilplooi ingroeien. Door de ingegroeide haren ontstaat een abces en/of ontsteking. Deze aandoening komt vaker voor bij mannen of mensen met een zittend beroep.

Hoe kun je overbeharing behandelen?

Overbeharing en ingegroeide haren kunnen door de huidtherapeut worden behandeld door elektrische epilatie of laserontharing toe te passen. Beide hebben als doel om de haren permanent te verwijderen, waardoor overbeharing en ingegroeide haren worden geminimaliseerd. Tijdens het kosteloze en vrijblijvende intakegesprek wordt besproken welke methode het meest passend zal zijn. Dit wordt persoonlijk afgestemd op uw klacht,  huid- en haartype.

Resultaten behandeling

Vergoeding door zorgverzekeraars

 Laserontharing wordt door de meeste verzekeringsmaatschappijen (deels) vergoed. Vraag uw huidtherapeut om advies als u twijfelt of  een bepaalde behandeling vergoed wordt.

Inhoudsopgave

Vragen?

Bespreek uw huidprobleem
met één van onze therapeuten.
Maak een afspraak voor een 1e consult:
gratis en vrijblijvend.

Stel uw vraag online

Huidtherapeut NL