Zoek
Sluit dit zoekvak.

Vraag of afspraak maken?

Fibromen (steelwratten)

Fibromen, ook wel wild vlees of steelwratjes genoemd, zijn goedaardige, kleine gezwellen op de huid die bestaan uit bindweefsel en zijn vaak huidskleurig of lichtbruin.

Fibromen komen bij een groot gedeelte van de bevolking voor. Vaak nemen de plekjes met de jaren toe in aantal. Het is helaas niet te voorkomen dat ze ontstaan.
De fibromen ontstaan vaak op plekken waar veel wrijving is zoals:

  • oksels
  • hals
  • oogleden
  • onder de borsten
  • liezen

De fibromen zijn goedaardig. Dit houdt in dat ze niet per direct verwijderd hoeven te worden. Echter is het vaak cosmetisch storend en willen mensen het daarom laten behandelen.

Wanneer er sprake is van grotere fibromen in grote aantallen is het soms aan te bevelen om verder onderzoek te laten doen naar de glucosetolerantie bij een arts.

Hoe kun je steelwratjes behandelen?

De huidtherapeut kan fibromen door middel van cryotherapie (kou) of coagulatietherapie (warmte) verwijderen. Soms kunnen ze ook geknipt worden wanneer er een duidelijk steeltje aan de fibroom zit. Afhankelijk van hoe het plekje eruit ziet en hoeveel plekjes het zijn zal een keuze gemaakt worden voor de beste behandelmethode.

Tijdens alle behandelmethoden kan een pijnsensatie ervaren worden, echter is deze van korte duur. Na de behandeling zal een klein korstje ontstaan op de plek waar de fibroom zat. Dit korstje zal uit zichzelf genezen.

Wanneer u gevoelig bent voor het krijgen van fibromen, is het wel mogelijk dat er weer nieuwe plekjes zullen ontstaan. Helaas kunt u zelf weinig doen aan het feit dat ze ontstaan. U kunt er wel voor zorgen dat ze zo snel mogelijk behandeld worden waardoor ze niet groter (en hierdoor eventueel meer cosmetisch storend) worden.

Coagualtie - na één behandeling -Fibromen

Inhoudsopgave

Vragen?

Bespreek uw huidprobleem
met één van onze therapeuten.
Maak een afspraak voor een 1e consult:
gratis en vrijblijvend.

Stel uw vraag online