Ouderdomsvlekken (Lentigo Solaris)

Een ouderdomsvlek, ook wel Lentigo of levervlek genoemd, is een zeer veel voorkomende en goedaardige bruin tot zwart gekleurde huidafwijking die optreedt bij mensen vanaf middelbare leeftijd. De plekjes hebben vaak een doorsnede van enkele millimeters tot 2-3 cm.

De ouderdomsvlek, komt met name voor op de volgende locaties:

  • het gelaat
  • handruggen
  • decolleté
  • onderarmen

De lentigo solaris komt voornamelijk voor bij mensen met een licht huidtype die veel onbeschermd in de zon zijn geweest. Normaliter gaan de plekjes niet uit zichzelf weg. Echter merken mensen vaak wel dat bijvoorbeeld in de winter (wanneer er minder zon is) de plekjes wat oplichten. Wanneer het weer zomer wordt kleuren de plekjes vaak weer donkerder. De lentigo’s geven normaal gesproken verder geen klachten zoals jeuk of pijn. Wanneer dit wel het geval is, is het raadzaam om de huisarts het plekje te laten beoordelen.

In enkele gevallen kan een lentigo zich namelijk kwaadaardig ontwikkelen (huidkanker). In dat geval wordt de vorm en de kleur van de vlekjes grilliger. Behandeling is dan noodzakelijk. Ga dus naar de huisarts als een vlekje verandert van grootte of kleur of wanneer het klachten geeft zoals jeuk, pijn en/of bloeden.

Hoe kun je ouderdomsvlekken behandelen?

De huidtherapeut kan goedaardige ouderdomsvlekken behandelen door middel van coagulatietherapie (CryoPen) of pigment laserbehandeling.

Wanneer er sprake is van vele kleine lentigo’s zouden chemische peelings ook een mooi effect kunnen bereiken.

Naast de behandelmethoden die hierboven genoemd staan is het van belang om iedere dag zonbescherming te smeren. Hierdoor wordt vaak voorkomen dat er nieuwe plekjes ontstaan en/of bestaande plekjes donkerder worden. Daarom wordt geadviseerd om iedere dag met minimaal factor 30 het gelaat en verdere aan de zon blootgestelde gebieden in te smeren.
Zeker wanneer er gewerkt wordt met 1 van bovenstaande behandelmethoden is zonbescherming onmisbaar omdat de huid tijdelijk gevoeliger wordt voor zonlicht.

Coagualatie CryoPen - na één behandeling - ouderdomsvlekken

Inhoudsopgave

Vragen?

Bespreek uw huidprobleem
met één van onze therapeuten.
Maak een afspraak voor een 1e consult:
gratis en vrijblijvend.

Stel uw vraag online

Huidtherapeut NL