Rosacea

Wat is Rosacea?

Rosacea betekent letterlijk “rood als een roos”. Dit is een veel voorkomende chronische huidaandoening in het gezicht. De meest voorkomende klachten zijn erytheem (roodheid), teleangiëctasieën (kleine uitgezette bloedvaatjes/ couperose), papels (bultjes) en pustels (puistjes).

Wat is de oorzaak van Rosacea?

Waardoor rosacea wordt veroorzaakt is onbekend. Een aantal bekende factoren die rosacea kunnen verergeren zijn: overgevoeligheid voor bepaalde crèmes, lotions en make-up, overgang van lage naar hoge temperaturen, alcohol, voeding, zware lichamelijke inspanning, emotionele belasting en bepaalde geneesmiddelen.

Vormen van Rosacea

We onderscheiden vier verschillende soorten rosacea:

  • Rosacea bestaande uit roodheid en zichtbare vaatjes (Erythemateuze teleangiectatische rosacea). Bij deze vorm zien we vooral veel roodheid die zich uit in kleine vaatjes op de wangen, neus en kin
  • Rosacea bestaande uit roodheid met ontstekingen (papulopustuleuze rosacea). Bij deze vorm zien we roodheid in het gelaat gepaard met ontstekingen of gesloten rode bultjes
  • Rosacea met verdikkingen ( fibromateuze rosacea / rhinophyma). Bij deze vorm zien we vooral roodheid in het gelaat en een verdikking van de neus.
  • Rosacea rondom de ogen (oculaire rosacea). Bij deze vorm zijn ook de ogen erg rood een vurig.

Hoe kun je Rosacea behandelen?

Roodheid die veroorzaakt wordt door uitgezette vaatjes in het gelaat kunnen door middel van coagulatie door de huidtherapeut worden behandeld.

Rosacea waarbij ontstekingen op de voorgrond staan kan worden behandeld door chemische peelings uit te voeren en hierdoor de huidbarrière te verstevigen. Ook rosacea met verdikkingen op de neus kan worden behandeld door een combinatie van coagulatie en chemische peelings.

Daarnaast is zonbescherming erg belangrijk bij rosacea. De huid is vaak overgevoelig waardoor snel verbranding optreedt. Hierdoor kan de rosacea nog meer getriggerd worden. Het is dus erg aan te bevelen om iedere dag met een zonbescherming te smeren van minimaal factor 30.

Inhoudsopgave

Huidtherapeut Team

Vragen?

Bespreek uw huidprobleem
met één van onze therapeuten.
Maak een afspraak voor een 1e consult:
gratis en vrijblijvend.

Stel uw vraag online

  • De beste tips voor het verzorgen van uw huid en al onze aanbiedingen direct in uw mailbox?Meld u aan voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Huidtherapeut Team

Afspraak maken

Heeft u een vraag of wilt u een afspraak maken voor een
gratis consult?
Onze HBO geschoolde en BIG geregistreerde huidtherapeuten helpen u graag verder!

Vul het formulier in
en wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op. 

U kunt ook bellen naar
088-5053200

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Kunt een een afspraak maken?

Op basis van de adviezen en informatie van Ministerie van VWS en de richtlijnen van het RIVM (30 april) gaan wij de reguliere zorg weer opschalen. Om die hervatting voor u en voor ons zo veilig mogelijk te maken zijn een aantal aanpassingen noodzakelijk. We stellen het dan ook erg op prijs als u dit bericht goed gelezen heeft en onderstaande vragen beantwoordt bij het maken van een afspraak.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.