Piriformis syndroom

Compressie van de nervus ischiadicus

Een piriformis syndroom kenmerkt zich met stekende pijn in de bilregio welke kan uitstralen naar het been. Dit beeld ontstaat doordat de zenuw (nervus ischiadicus) geïrriteerd/bekneld raakt. Deze zenuw loopt vanuit de rug via de bilregio naar het been. In de bilregio loopt de zenuw door meerdere diepgelegen bilspieren waaronder de spier piriformis. Wanneer deze spier is aangedaan kan deze drukken op de zenuw waardoor de klachten ontstaan.

Symptomen passend bij een piriformis syndroom

  • pijn in de bilregio
  • drukpijn in het midden van de bilregio
  • uitstralende pijn naar het been
  • pijn wordt erger na lang zitten, fietsen, lopen en/of rennen
  • pijn wordt minder in ruglig
  • vaak eenzijdig maar kan ook aan beide kanten tegelijk ontstaan
  • geen rugpijn

Oorzaak van een piriformis syndroom

Er kunnen meerdere oorzaken zijn voor dit beeld. Het beeld kan ontstaan door een verdikking, verkorting of op spanning staan van de spier. Dit kan bijvoorbeeld komen door overbelasting, een val of standsafwijking. Het is ook mogelijk dat de klacht ontstaat door een anatomische afwijking in het verloop van de zenuw waardoor deze door, tussen, boven of onder de piriformis spier loopt. Oedeem, verklevingen en littekenweefsel kunnen ook oorzaken zijn maar komen minder vaak voor dan de bovengenoemde oorzaken.

Hoe kun je een piriformis syndroom behandelen?

Bij Huidtherapeut NL Almere kan de fysiotherapeute onderzoek doen om de diagnose te stellen en een behandeling op te stellen. Door middel van fysiotherapie kan de spierspanning beïnvloed worden om daarmee de pijnklachten te verminderen. Vervolgens kan er gestart worden met oefentherapie om de (omliggende) spieren te versterken en daarmee hopelijk een recidief te voorkomen.

Mocht fysiotherapie niet effectief genoeg zijn kan de fysiotherapeute van Huidtherapeut NL Almere u begeleiden in het zoeken naar andere/aanvullende mogelijkheden.

Inhoudsopgave

Vragen?

Bespreek uw huidprobleem
met één van onze therapeuten.
Maak een afspraak voor een 1e consult:
gratis en vrijblijvend.

Stel uw vraag online