Post Inflammatoire Hyperpigmentaties (PIH)

Een Post Inflammatoire Hyperpigmentatie (PIH) is een goedaardige rode tot bruine verkleuring van de huid op plaatsen waar een ontsteking heeft plaatsgevonden, zoals acne of eczeem. Door de ontsteking worden de pigmentcellen in de huid gestimuleerd

Mensen met een donker huidtype hebben een grotere kans op het ontwikkelen van PIH. Nadat de ontsteking is verdwenen kan de verkleuring zeer langzaam wegtrekken, maar dit is lang niet altijd het geval. Onder invloed van zonlicht of een nieuwe ontsteking kan het pigment weer donkerder worden. Daarom is het van belang om iedere dag goed met zonbescherming te smeren met minimaal factor 30.

De PIH zijn goedaardig en het is dus niet per definitie nodig om ze te behandelen. Vaak vinden mensen de pigmentvlekjes cosmetisch storend en willen ze er graag wat aan doen.

PIH van de donkere huid is lastiger te behandelen in verband met het verhoogde risico op pigmentverschuivingen in de omliggende huid.

Belangrijk is om de onderliggende oorzaak ook te verminderen/verhelpen zodat nieuwe PIH minder snel zullen ontstaan.

Hoe kun je Post Inflammatory Hyperpigmentaties behandelen?

De huidtherapeut kan uitkomst bieden bij het behandelen van deze storende pigmentvlekken. Het kan door middel van camouflagetherapie, chemische peelings of lasertherapie worden behandeld. 

De chemische peelings en camouflagetherapie kunnen toegepast worden bij alle huidtypen. Lasertherapie kan uitgevoerd worden bij huidtype 1-3. Bij een hoger huidtype is de kans te groot dat er gezond omliggend weefsel beschadigd. Ook wanneer er sprake is van vele kleine PIH is het niet aan te raden om lasertherapie in te zetten.

De huidtherapeut zal samen met u beoordelen welke van bovengenoemde behandelmethoden het beste geschikt is voor uw huid en klachten.

Bij deze vorm van hyperpigmentatie is dagelijkse zonbescherming erg belangrijk. Zonder zonbescherming zal het plekje weer donkerder kleuren. Zeker tijdens de behandeling met chemische peelings en/of lasertherapie, waarbij de huid tijdelijk gevoeliger wordt voor zonlicht, is zonbescherming met minimaal factor 30 onmisbaar!

Resultaat behandeling

Inhoudsopgave

Vragen?

Bespreek uw huidprobleem
met één van onze therapeuten.
Maak een afspraak voor een 1e consult:
gratis en vrijblijvend.

Stel uw vraag online