Zwangerschapsmasker (Melasma)

Melasma, ook wel zwangerschapsmasker genoemd, is een goedaardige bruine verkleuring in het gelaat bij vrouwen die zwanger zijn of de pil gebruiken.

Melasma komt met name voor op het voorhoofd, de jukbeenderen, de bovenlip en de kin. Het is een onschuldige huidafwijking die vaak na de bevalling weer verdwijnt.

Behandeling is niet noodzakelijk, maar zou kunnen bestaan uit pigment oplichtende crèmes, chemische peelings of lasertherapie. Als een vrouw eenmaal melasma heeft gehad, is de kans groot dat het zich onder invloed van een zwangerschap, pilgebruik of zonlicht opnieuw kan ontwikkelen. Belangrijk is om de huid tegen de zon te blijven beschermen met een hoge zonbeschermingsfactor.

Hoe kun je melasma behandelen?

Als een melasma niet geleidelijk aan verdwijnt, of niet snel genoeg verdwijnt, kan behandeling door de huidtherapeut nuttig zijn. Deze kan door middel van laser, microneedling, chemische peelings of camouflage het aanwezige pigment verminderen en/of camoufleren.

Bij microneedling, chemische peelings en laser wordt geprobeerd het pigment op zodanige wijze te bewerken dat het wat lichter zal worden. Echter is het wel afhankelijk van hoe diep het pigment in de huid ligt. Hoe dieper het in de huid ligt, hoe moeilijker het is om het melasma te behandelen.

Bij camouflagetherapie wordt er samen met u gekeken naar het beste product om het melasma te camoufleren. Tijdens de behandeling zal goed gekeken worden naar uw wensen en naar de beste kleurmatch zodat de camouflage zo min mogelijk opvalt.

Het allerbelangrijkste bij een melasma is het dagelijks insmeren met zonbescherming, minimaal factor 30. Dit is belangrijk omdat pigment donkerder kan worden door onbeschermd de zon in te gaan. Door uzelf goed in te smeren (ook in de winter) voorkomt u in veel gevallen dat het pigment donkerder wordt. Zeker wanneer u onder behandeling komt voor melasma is zonbescherming essentieel.

Resultaat behandeling

Inhoudsopgave

Vragen?

Bespreek uw huidprobleem
met één van onze therapeuten.
Maak een afspraak voor een 1e consult:
gratis en vrijblijvend.

Stel uw vraag online