Huidveranderingen na kanker (oncologie)

Na behandeling van kanker kunnen verscheidene huidveranderingen plaatsvinden. Deze huidveranderingen zijn veroorzaakt door bestraling, chemotherapie en het verwijderen en/of beschadiging van lymfeknopen. In onze praktijken zien wij geregeld patiënten met huidveranderingen na de behandeling van een van de ondergenoemde kankersoorten:

  • Borstkanker
  • Hoofd-hals kanker
  • Prostaatkanker
  • Baarmoederhalskanker en ovariumcarcinoom

Ook bij andere soorten kanker waarbij lymfeklieren zijn weggehaald, chemotherapie / bestraling is toegepast of een chirurgische litteken is gemaakt, kunnen huidveranderingen zich voordoen.

Verschillende huidveranderingen na kanker

Vochtophoping / lymfoedeem

Bij de behandeling van kanker wordt gekeken of er mogelijk uitzaaiingen zijn via het lymfesysteem. Tumorcellen kunnen gaan ‘wandelen‘ naar de meest nabijgelegen lymfeklieren bijvoorbeeld in de oksel of de lies. Bij deze uitzaaiingen is het noodzakelijk om de kanker onder controle te houden en de lymfeklieren te verwijderen.

Wanneer er lymfeklieren zijn verwijderd of soms zelfs na alleen bestraling wordt de afvloed van lymfevocht belemmerd en blijft er vocht achter. Deze vochtophoping wordt lymfoedeem genoemd. Het oedeem ontstaat soms direct na de operatie maar kan zich ook pas na maanden of zelfs na jaren manifesteren.

Littekens

Bij de behandeling van kanker kunnen tumoren worden verwijderd. Bij bijvoorbeeld borstkanker wordt meestal een deel of de gehele borst verwijderd om de tumor te verwijderen. Door het chirurgisch verwijderen van tumoren ontstaan littekens. Deze littekens kunnen gaan vastzitten aan de onderhuid (verkleven). Deze verkleving kan zorgen voor pijn en bewegingsbeperkingen.

Het is daarom noodzakelijk om na een chirurgische ingreep het litteken zo soepel mogelijk te houden en pijn en bewegingsbeperkingen te verminderen/voorkomen. Littekens kunnen worden behandeld door middel van littekentherapie.

Behandeling

Vochtophoping / lymfoedeem

Vochtophoping kan worden behandeld door middel van oedeemtherapie. Preventief kan worden aangeraden om een therapeutisch elastische kous op te meten, om zo vochtophoping te voorkomen en het resultaat te behouden.

Littekens

Littekens kunnen worden behandeld door middel van littekentherapie.

Inhoudsopgave

Huidtherapeut Team

Vragen?

Bespreek uw huidprobleem
met één van onze therapeuten.
Maak een afspraak voor een 1e consult:
gratis en vrijblijvend.

Stel uw vraag online

  • De beste tips voor het verzorgen van uw huid en al onze aanbiedingen direct in uw mailbox?Meld u aan voor onze nieuwsbrief.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Huidtherapeut Team

Afspraak maken

Heeft u een vraag of wilt u een afspraak maken voor een
gratis consult?
Onze HBO geschoolde en BIG geregistreerde huidtherapeuten helpen u graag verder!

Vul het formulier in
en wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op. 

U kunt ook bellen naar
088-5053200

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Kunt een een afspraak maken?

Op basis van de adviezen en informatie van Ministerie van VWS en de richtlijnen van het RIVM (30 april) gaan wij de reguliere zorg weer opschalen. Om die hervatting voor u en voor ons zo veilig mogelijk te maken zijn een aantal aanpassingen noodzakelijk. We stellen het dan ook erg op prijs als u dit bericht goed gelezen heeft en onderstaande vragen beantwoordt bij het maken van een afspraak.

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.