Search
Close this search box.

Vraag of afspraak maken?

Meest complete oedeemtherapie in regio Diemen

Behandelingen Oedeemtherapie

Binnen elke behandeling oedeemtherapie kunnen we verschillende behandelmogelijkheden toepassen. Met trots kunnen we zeggen dat we hierdoor het meest complete oedeemtherapie kunnen aanbieden in Diemen en omliggende gebieden.

Als een cliënt voor het eerst komt stellen we een individueel behandelplan op samen met de cliënt. Hierin leggen we de mogelijkheden uit aan de cliënt. Aanvankelijk beginnen we met één behandelmogelijkheid (bijvoorbeeld manuele lymfdrainage) en bouwen de intensiteit van de behandelingen op, naarmate een cliënt meer gewend raakt.

Daarna passen we verschillende behandelmogelijkheden toe om het beste resultaat te behalen.

De verschillende behandelmogelijkheden voor oedeemtherapie zijn:

Manuele lymfdrainage

Manueel de opname en vervoer van het lymfvocht stimuleren door een massage techniek

Endermologie/LPG

Endermologie is een therapie die uitgevoerd wordt met een LPG apparaat. Met het LPG apparaat wordt de huid en het onderliggend weefsel behandeld. Dat gebeurt met een aantal cilinders die de huid optillen en afrollen. Dit bevordert de doorbloeding, stimuleert de afvoer van lymfvocht en verzacht fibrotisch, verlittekend en ander verhard weefsel.

Lymftaping

Lymftape een huidvriendelijke tape welke tussen de behandelingen op de huid blijft zitten. Bij elke beweging zorgt de lymftape voor een stimulering van vochtafvoer en voor versoepeling van fibrose, littekens en ander verhard weefsel. We hebben een huidvriendelijke tape die ook gebruikt kan worden op de huid die allergisch reageert op pleisters.

Lymfapads

Dit zijn pads met textuur die werken onder de druk van een bh of ze kunnen onder een zwachtel aangebracht worden. De lymfapads zorgen voor massage in het weefsel bij beweging. Hierdoor wordt het lymfvocht vervoerd en fibrose, littekens en ander verhard weefsel versoepeld.

Bewegingsadviezen / fysiotherapie

Indien een cliënt een verminderde mobiliteit heeft, wat fysiotherapie we vaak zien in het okselgebied bij (ex-)borstkanker cliënten, kunnen we meerdere therapieën aanbieden. Mogelijke therapieën zijn bijvoorbeeld mobilisatie van het schoudergewricht, beïnvloeden van de spiertonus d.m.v. rekken/massage, versoepelen van het bindweefsel en bewegingsoefeningen meegeven. Ook kan de fysiotherapeute helpen bij het verhogen van de belastbaarheid middels oefentherapie, wat ook nog een gunstig effect kan hebben op de cognitieve functies. Wanneer een cliënt thuis in beweging komt of blijft wordt het resultaat van onze oedeemtherapie gestimuleerd.

ACT/Zwachtelen

We passen ambulante compressie therapie toe wanneer omvangvermindering dient plaats te vinden. Door onze opleiding en ervaring kunnen we per cliënt de zwachtelmethode aanpassen voor het beste resultaat.

Wondzorg

Wanneer een cliënt wonden heeft, in combinatie met oedeem, behandelen we zowel de wond als het oedeem in eenzelfde behandeling. Dit doen we door de wond te verzorgen, ambulante compressietherapie toe te passen en eventueel de lymphapress in te zetten.

Aanmeten inelastisch / compressieverband

Dit zijn zwachtels met klittenband die op een kous vast compressieverband zitten. Dit kan ingezet worden bij iemand die moeilijk of langdurig gezwachteld dient te worden. Indicaties zijn chronische veneuze aandoeningen, veneuze, stagnerende ulcera en lymfoedeem.

Aanmeten steunkousen

Het aanmeten van steunkousen kan bijvoorbeeld na ACT of als preventie van armoedeem na een okselklierdissectie. We hebben toegang tot het bestellen van elke wenselijke kous.

De nieuwe behandelmethode: de Lymphapress

Om ons behandelpakket van oedeemtherapie te versterken en completer te maken hebben wij de lymphapress in onze praktijk gebracht. Wij beschikken over een lymfapress met hulpstuk voor de armen, de benen en de romp.

Voor welke indicaties is de lymphapress geschikt?

Het vormt een belangrijke en zeer sterke aanvulling op de algemene oedeemtherapie bij primair en secundair lymfoedeem (na oncologische operaties, vaatoperaties en andere trauma’s), veneusoedeem en lipoedeem. Het versnelt de afname van vocht en versoepelt fibrose op een voor de patiënt prettige en ontspannend aanvoelende wijze. De behandeling met de lymphapress valt onder de oedeemtherapie en wordt ook als dusdanig vergoedt*.

*De 1e 20 behandelingen worden uit het aanvullende pakket gehaald. Let wel: per verzekeringspakket verschilt de hoogte van de aanvullende vergoeding. Na de 1e 20 behandeling gaat de vergoeding over in het basispakket onder een chronische code. Jaarlijks is het eigen risico van toepassing.