Search
Close this search box.

Vraag of afspraak maken?

Acne litteken behandeling

Bij 85% van de mensen tussen de 12 en 24 jaar oud komt acne voor. Acne komt niet alleen voor in het gezicht zoals puistjes op de kin, wangen, het voorhoofd en rond de mond. Je kunt ook puistjes krijgen op de rug, nek, borst en billen. Na de tienerjaren neemt de aanwezigheid van acne sterk af naar ongeveer 5%. Puistjes kunnen daarna bijvoorbeeld ontstaan tijdens zwangerschap, zelfs een baby kan puistjes krijgen! Acne komt vaak voor in combinatie met littekenvorming, alle vormen van acne kunnen dit veroorzaken. Hoe langer de acne niet of onvoldoende behandeld wordt, des te groter de kans op littekenvorming. De littekens variëren van nauwelijks zichtbaar tot ernstige littekens. 

Acne littekens - de verschillende soorten

Acnelittekens zijn onder te verdelen in vier soorten: atrofische littekens, hypertrofische littekens, post-inflammatoire hyperpigmentatie (PIH) en keloïd. 

 • Atrofisch litteken

  Acne veroorzaakt meestal atrofische littekens, hierbij is de huid wat dunner en soms ingezonken. Deze littekens zijn te herkennen als kleine ‘puntjes’ in de huid.

 • Hypertrofisch litteken

  Een hypertrofisch litteken is (sterk) verheven en vaak roze van kleur. Deze littekens zijn verdikt doordat er te veel collageen weefsel is gevormd tijdens het genezingsproces. Het litteken ligt boven op de huid, maar binnen de begrenzing van de oorspronkelijke wond. Hypertrofische littekens kunnen bij iedereen voorkomen, maar worden vaker gezien bij donkere huidtypen.

 • Post-inflammatoire hyperpigmentatie (PIH)

  Wanneer er donker gekleurde vlekjes achterblijven na acne, spreken we van post-inflammatoire hyperpigmentatie (PIH). Dit is een onschuldige pigmentstoornis van de huid die ontstaat na de genezing van een puistje en vaak pas na langere tijd wegtrekt. Dit type litteken kan bij iedereen voorkomen, maar wordt vaker gezien bij donkere huidtypen. Blootstelling aan de zon maakt deze donkergekleurde littekens zichtbaarder, extra belangrijk dus om iedere dag een goede zonnebrandcrème te smeren. 

 • Keloïd

  Keloïdale littekens zijn vergelijkbaar met hypertrofische littekens, anders is dat een keloïd zich uitbreidt tot (ver) buiten de grens van de oorspronkelijke wond. Het litteken dat achterblijft is dus groter dan het oorspronkelijke puistje. Dit type litteken komt voornamelijk voor op de romp en kan bij iedereen voorkomen, maar wordt vaker gezien bij donkere huidtypen. Ze kunnen jeuken, trekkerig aanvoelen en pijn doen. 

Littekenbehandeling acne soorten

Eerste consult gratis en vrijblijvend

De eerste afspraak is gratis en vrijblijvend. Tijdens de eerste afspraak, de intake, nemen we uw gegevens en relevante medische geschiedenis met u door. Hierbij kijken we of er misschien sprake is van (relatieve) contra-indicatie, waardoor een behandeling mogelijk geen optie is.
Aan de hand van een huidanalyse wordt een individueel behandelplan opgesteld. U krijgt informatie over de behandeling en een advies mee.

Acne littekens – voorkomen en verzorgen

Het beste wat je kunt doen om acne littekens te voorkomen, is stoppen met puisten uitknijpen. Dit kan heel moeilijk zijn, maar het voorkomt nieuwe huidbeschadigingen en pigmentvlekjes. Nu denk je misschien, hoe gaan puisten dan weg of wat te doen tegen puistjes? Je kunt bijvoorbeeld een puistjes crème zoals benzoylperoxide smeren of pimple patches aanbrengen, dit zorgt ervoor dat ze sneller verdwijnen en je niet hoeft te knijpen. Verder is het belangrijk om je huid goed te verzorgen door bijvoorbeeld producten te gebruiken met huidherstellende en eventueel pigment onderdrukkende ingrediënten. Mocht je er toch meteen vanaf willen, laat de puisten dan verwijderen door een huidtherapeut tijdens een acnebehandeling.

Recent ontstane littekens kunnen gevoelig zijn, daarom is het belangrijk deze niet bloot te stellen aan extreme temperaturen zoals sauna’s en zonnebanken. Daarnaast kunnen littekens gaan irriteren door strakke kledingstukken, let hier op en vermijd bijvoorbeeld petten wanneer de acne littekens zich op het voorhoofd bevinden. 

Acne littekens – behandeling

De huidtherapeuten van huidtherapeut NL behandelen verschillende vormen van acne en acnelittekens. Acne littekens worden behandeld met microneedling en chemische peelings. Onze huidtherapeuten zijn beschikbaar zonder verwijzing van de huisarts en stellen samen met jou een passend individueel behandelplan op voor de acne littekens, tijdens een kosteloze intake. Voor de behandeling van acne littekens kun je zelfs in aanmerking komen voor een vergoeding, deze is afkomstig vanuit het aanvullende pakket en de hoogte hiervan verschilt per zorgverzekeraar. 

Microneedling

Microneedling wordt uitgevoerd door middel van een speciale pen met kleine naaldjes, die in een hoog tempo in de huid vibreren. Dit veroorzaakt micro kanaaltjes in de huid die zich heel snel herstellen, waardoor de huid als het ware ‘’gefopt’’ wordt en denkt dat hij een beschadiging heeft opgelopen. Als reactie hierop, maakt de huid extra collageen en elastine aan. Collageen is verantwoordelijk voor de stevigheid van de huid en elastine voor de elasticiteit, daarmee zorgt microneedling voor egalisering van de acne littekens. Maar dat is nog niet alles! Microneedling heeft ook een positief effect op: de huidstructuur, pigment, fijne lijntjes, grove poriën en roodheid van couperose of rosacea. Zo kun je dus aan meerdere dingen tegelijk werken.

Tijdens de behandeling wordt een hyaluronzuur serum aangebracht, de behandeling zelf kan als gevoelig ervaren worden. Na de behandeling is de huid rood en kan deze warm aanvoelen, met soms een lichte schilfering na een aantal dagen. Het resultaat van microneedling is niet direct zichtbaar, omdat er een natuurlijk herstelproces van de huid geactiveerd wordt. Het resultaat is vaak pas na drie maanden zichtbaar, omdat de positieve effecten van de behandeling lang doorwerken in de huid. Microneedling wordt over het algemeen in een kuur van vier tot zes keer uitgevoerd, om de twee tot acht weken. 

Littekenbehandeling acne

Chemische peeling

Wanneer er nog ontstekingen in de huid aanwezig zijn, kan er (nog) geen microneedling uitgevoerd worden. In dat geval is een chemische peeling geschikt. Een chemische peeling klinkt nogal spannend, maar bestaat simpelweg uit een combinatie van verschillende ingrediënten. De basis van deze ingrediënten berust vooral op zuren met elk hun eigen werkzame stoffen. De peeling zorgt ervoor dat het bovenste laagje van de huid loslaat, waardoor de huid zich gaat vernieuwen. Deze snelle vernieuwing heeft vele voordelen: bacteriën die ontstekingen veroorzaken worden aangepakt, talg kan beter oplossen, littekens en pigmentvlekjes vervagen, verkleining van grove poriën en egalisering van de huidstructuur.

Wanneer de peeling is aangebracht op de huid, kan er warmte of een lichte prikkeling worden ervaren. De huid zal erna rood en warm aanvoelen. Na enkele dagen kunnen er (afhankelijk van de peeling sterkte) schilfertjes optreden, dit begint vaak rondom de mond en kan tot een week aanhouden. Het is belangrijk om niet aan de velletjes te zitten en de huid goed te beschermen tegen de zon, voor een goed herstel. Peelings worden over het algemeen in een kuur van drie tot zes keer uitgevoerd, om de twee tot vier weken.

Littekenbehandeling acne

Productadvies

Naast het ondergaan van behandelingen, kun je thuis ook nog aan de slag. De optimale aanpak van acne en littekens bestaat naast het ondergaan van behandelingen, ook uit het gebruik van huidverzorgingsproducten. Misschien heb je weleens gehoord dat het belangrijk is om een ‘skin care routine’ te gebruiken die ‘effectief’, ‘mild’, enzovoort zijn. Maar hoe weet je nu welk product voor jou gaat werken? Hier kun je achter komen door te kijken naar de ingrediëntenlijst en producten te gebruiken met ingrediënten die bij jouw huid passen. Misschien heb je bijvoorbeeld weleens gehoord van salicylzuur. Ook hierbij kunnen onze huidtherapeuten je ondersteunen, door je tijdens de gratis intake te voorzien van productadvies voor jouw persoonlijke skincare routine. 

Onze huidtherapeuten werken uitsluitend met het merk Lira. Lira Clinical combineert natuur en technologie in zes veelzijdige huidverzorgingslijnen, zo is er voor iedereen een passend product te vinden. 

Ben jij na het lezen van deze blog nieuwsgierig geworden naar de mogelijkheden voor jouw huid? Maak dan snel een afspraak met een van onze huidtherapeuten, zodat we samen kunnen kijken naar de beste aanpak voor jouw acne. Klik hier om een afspraak te maken bij jou in de buurt.

Inhoudsopgave

Vragen?

Bespreek uw huidprobleem
met één van onze therapeuten.
Maak een afspraak voor een 1e consult:
gratis en vrijblijvend.

Stel uw vraag online