Oedeemtherapie Huidzorg Weesp

Binnen elke behandeling oedeemtherapie kunnen we verschillende behandelmogelijkheden toepassen. Als een cliënt voor het eerst komt stellen we een individueel behandelplan op samen met de cliënt. Hierin leggen we de mogelijkheden uit aan de cliënt. Aanvankelijk beginnen we met één behandelmogelijkheid (bijvoorbeeld manuele lymfdrainage) en bouwen de intensiteit van de behandelingen op, naar mate een cliënt meer gewend raakt. Daarna passen we verschillende behandelmogelijk toe om het beste resultaat te behalen. 

Behandelmogelijkheden oedeemtherapie

De verschillende behandelmogelijkheden voor oedeemtherapie zijn:

Manuele lymfdrainage

Manueel de opname en vervoer van het lymfvocht stimuleren  door een massage techniek.

Endermologie /LPGYour Content Goes Here

Endermologie is een therapie die uitgevoerd wordt met een LPG apparaat. Met het LPG apparaat wordt de huid en het onderliggend weefsel behandeld. Dat gebeurt met een aantal cilinders die de huid optillen en afrollen. Dit bevordert de doorbloeding, stimuleert de afvoer van lymfvocht en verzacht fibrotisch, verlittekend en ander verhard weefsel.

Lymftaping

Lymftape is een huidvriendelijke tape welke tussen de behandelingen op de huid blijft zitten. Bij elke beweging zorgt de lymftape voor een stimulering van vochtafvoer en voor versoepeling van fibrose, littekens en ander verhard weefsel. We hebben een huidvriendelijke tape die ook gebruikt kan worden op de huid die allergisch reageert op pleisters.

Bewegingsadviezen

Indien een cliënt een verminderde mobiliteit heeft, wat we vaak zien in het okselgebied bij (ex-)borstkanker cliënten, kunnen we bewegingsoefeningen meegeven. Wanneer een cliënt thuis in beweging komt of blijft wordt het resultaat van onze oedeemtherapie gestimuleerd.

ACT/ Zwachtelen

We passen ambulante compressie therapie toe wanneer omvangvermindering dient plaats te vinden. Door onze opleiding en ervaring kunnen we per cliënt de zwachtelmethode aanpassen; voor het beste resultaat.

Wondzorg

Wanneer een cliënt wonden heeft, in combinatie met oedeem, behandelen we zowel de wond als het oedeem in eenzelfde behandeling. Dit doen we door de wond te verzorgen, ambulante compressietherapie toe te passen en eventueel de lymphapress in te zetten.

Aanmeten inelastisch compressieverband

Dit zijn zwachtels met klittenband die op een kous vast zitten. Dit kan ingezet worden bij iemand die moeilijk of langdurig gezwachteld dient te worden. Indicaties zijn chronische veneuze aandoeningen, veneuze, stagnerende ulcera en lymfoedeem.

Aanmeten steunkousen

Het aanmeten van steunkousen kan bijvoorbeeld na ACT of als preventie van armoedeem na een okselklierdissectie. We hebben toegang tot het bestellen van elke wenselijke kous.

De verschillende behandelmogelijkheden voor oedeemtherapie zijn:

Fill and flush lymfedrainage FG-MLDOnze therapeut in Weesp is ook geschoold in de meest recente theorie en techniek van manuele lymfedrainage, namelijk: Fluoroscopy guided MLD (ook wel: FG-MLD). Deze nieuwe techniek is als eerste een evidence based techniek van MLD. Dit betekent dat er wetenschappelijk bewijs bestaat voor de effectiviteit van deze behandeling. De basis van deze techniek ligt in het vullen en legen van de lymfevaten en lymfeklieren en wordt daarom ook wel de “fill&flush” techniek genoemd. De techniek is ontwikkeld door Prof. Belgrado en is ontwikkeld door het live in kaart brengen van het lymfesysteem met behulp van fluoroscopy. Hierdoor kon de meest effectieve techniek voor MLD ontwikkeld worden: FG-MLD. De basis van deze techniek ligt nog in de klassieke MLD en de grepen hier van, alleen heeft Prof. Belgrado de grepen aangepast om zo effectiever meer lymfoedeem weg te kunnen werken in dezelfde tijd.

De nieuwe behandelmethode: de Lymphapress

oedeem therapie behandeling bleiswijk berkel en rodenijs bergschenhoekOm ons behandelpakket van oedeemtherapie te versterken en completer te maken hebben wij de lymphapress in onze praktijk gebracht. Wij beschikken over een lymfapress met hulpstuk voor zowel armen als benen.

Voor welke indicaties?

Het vormt een belangrijke en zeer sterke aanvulling op de algemene oedeemtherapie bij primair en secundair lymfoedeem (na oncologische operaties, vaatoperaties en andere trauma’s), veneusoedeem en lipoedeem. Het versnelt de afname van vocht en versoepelt fibrose op een voor de patiënt prettige en ontspannend aanvoelende wijze. De behandeling met de lymphapress valt onder de oedeemtherapie en wordt ook als dusdanig vergoedt. *

* De 1e 20 behandelingen worden uit het aanvullende pakket gehaald. Let wel: per verzekeringspakket verschilt de hoogte van de aanvullende vergoeding. Na de 1e 20 behandeling gaat de vergoeding over in het basispakket onder een chronische code. Jaarlijks is het eigen risico van toepassing.

Locatie

Huidzorg Weesp is gevestigd in het nieuwe gezondheidscentrum van het Tergooi Ziekenhuis aan de Korte Muiderweg 2A, 1382 LR Weesp: op de begane grond na de ingang, voor de balie rechts.

Huidzorg Weesp