Search
Close this search box.

Vraag of afspraak maken?

Hoogwaardige oedeembehandeling door kwaliteit geregistreerde huidtherapeut bij Huidzorg Rotterdam

Eerste consult gratis

Vragen of een afspraak maken voor uw eerste gratis consult
Vul uw telefoonnummer in en één van onze huidtherapeuten belt u terug:

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

U kunt nu bij Huidzorg Rotterdam terecht voor oedeemtherapie. U wordt behandeld door een HBO geschoolde en kwaliteit geregistreerde huidtherapeut. U kunt bij ons terecht voor behandeling van alle vormen oedeem. Oedeem betekent letterlijk ‘vochtophoping’. Klachten die hierbij kunnen t zijn een strak en gespannen gevoel van de huid, een zwaar en vermoeid gevoel van bijvoorbeeld een been, arm en/of borst. Oedeem geeft hinder en kan leiden tot stekingen (wondroos), gewrichtsklachten en huidklachten. Er zijn verschillende oorzaken voor het ontstaan van oedeem en er bestaan verschillende vormen.

Lymfoedeem

Het lymfestelsel is een reinigings- en afweersysteem bestaande uit lymfevaten en lymfeknopen. Zij nemen weefselvocht op en voeren dit af. Bij lymfoedeem is er sprake van een stoornis in het lymfestelsel. Dit heeft als gevolg dat weefselvocht en eiwitten in de huid kunnen achterblijven. Lymfoedeem is te onderscheiden in primair- en secundair lymfoedeem.
Bij primair lymfoedeem ontstaan de klachten doordat het lymfesysteem bij de geboorte niet goed is aangelegd en/of niet goed functioneert. De klachten kunnen tijdens de geboorte of kort daarna al zichtbaar zijn, maar ook op latere leeftijd optreden.
Bij secundair lymfoedeem is er sprake van een beschadiging van buitenaf, zoals een chirurgische ingreep, infecties, radiotherapie of andere verwondingen. Het lymfestelsel functioneert onvoldoende, waardoor klachten direct of na verloop van tijd ontstaan.

Veneus oedeem

Bij veneus oedeem is er sprake van een storing in het veneuze systeem (aderen). Het oedeem ontstaat in de benen (meestal rondom de enkels) doordat de kleppen in de aderen niet goed functioneren, bijvoorbeeld bij spataderen en trombose. Hierdoor wordt de doorstroming van het bloed en de vochtafvoer belemmerd en treden klachten (vochtophoping) op.

Lipoedeem

Lipoedeem betekent letterlijk vet- en vochtophoping. Er is een stoornis in de aanmaak van vetweefsel. Doordat er sprake is van vergroting van vetcellen kan na verloop van tijd ook de afvoer van weefselvocht via het lymfestelsel belemmerd worden. Hierdoor ontstaat er onderhuids een ophoping van vet en vocht. Meestal komt het symmetrisch voor op de heupen, bovenbenen, knieën en/of onderbenen. Daarnaast kan het ook aan de armen voorkomen. De precieze oorzaak is onbekend en lipoedeem komt hoofdzakelijk voor bij vrouwen. Erfelijke factoren spelen een rol.

Het eerste consult

Tijdens het eerste consult worden uw gegevens en relevante medische geschiedenis doorgenomen. Daarbij wordt gekeken of er mogelijke contra-indicaties zijn waardoor een behandeling niet mogelijk is. Verder wordt er een behandelplan opgesteld en krijgt u advies mee over de behandeling. Indien u van plan bent om de behandelingen te declareren bij uw zorgverzekering voor vergoeding, dan zijn we verplicht om naar uw identificatie te vragen. Dit kan uw rijbewijs, ID kaart of paspoort zijn. Indien er geen contra-indicaties zijn dan kunnen we vaak direct al een eerste behandeling starten. Dit is ook voor u een indicatie hoe u een complete behandeling gaat ervaren. Indien het niet haalbaar is om direct een behandeling te starten dan zullen we zo snel mogelijk een afspraak maken voor de eerste behandeling.

Wat kunt u verwachten van de behandeling?

Oedeemtherapie bestaat meestal uit verschillende onderdelen:

  • Manuele lymfedrainage (MLD)
    Manuele lymfedrainage is een oppervlakkige vorm van massage. Deze massage stimuleert de opname en afvoer van weefselvocht door het lymfestelsel.
  • Oedeem & Fibrosegrepen
    Oedeem en fibrosegrepen zijn speciale handgrepen die worden toegepast indien er sprake is van verhard weefsel (fibrose). Het is een diepere vorm van massage.
  • Endermologie /LPG
    Endermologie is een therapie die uitgevoerd wordt met een LPG apparaat. Met het LPG apparaat wordt de huid en het onderliggend weefsel behandeld. Dat gebeurt met een aantal cilinders die de huid optillen en afrollen. Dit bevordert de doorbloeding, stimuleert de afvoer van lymfvocht en verzacht fibrotisch, verlittekend en ander verhard weefsel.
  • Intermitterende Pneumatische compressie (IPC)
    Door middel van een pomp (lymfapress) en manchetten om een arm of been wordt compressie toegepast op de ledematen. Hierdoor neemt de bloedstroom toe en wordt de afvoer van weefselvocht gestimuleerd.
  • Lymftaping
    Lymftape kan als aanvulling op oedeemtherapie toegepast worden. Het is een speciale tape dat met rek op de huid wordt aangebracht. De huidlagen worden hierdoor ten opzichte van elkaar opgetild, waardoor de afvoer van weefselvocht wordt gestimuleerd.
  • Lymfapads
    Dit zijn pads met textuur die werken onder de druk van een bh of ze kunnen onder een zwachtel aangebracht worden. De lymfapads zorgen voor massage in het weefsel bij beweging. Hierdoor wordt het lymfvocht vervoerd en fibrose, littekens en ander verhard weefsel versoepeld.
  • Wondzorg
    Wanneer een cliënt wonden heeft, in combinatie met oedeem, behandelen we zowel de wond als het oedeem in eenzelfde behandeling. Dit doen we door de wond te verzorgen, ambulante compressietherapie toe te passen en eventueel de lymphapress in te zetten
  • Littekenbehandeling
    Indien een litteken klachten geeft zoals pijn, jeuk, roodheid, verdikking en verkleving kan dit worden behandeld met speciale massagegrepen, endermologie/LPG-apparaat, lymftaping en siliconenpleisters. Hierdoor kan een mogelijke bewegingsbeperking worden behandeld, het wondgenezingsproces en het visuele aspect worden verbeterd.
  • Ambulante compressietherapie
    Bij compressietherapie wordt een arm of been ingezwachteld met bandages. Deze therapie is hoofdzakelijk bedoeld om het behaalde resultaat tijdens de behandelingen te behouden en te voorkomen dat een vochtophoping terug keert.
  • Therapeutische elastische kousen
    Bij compressietherapie wordt een arm of been ingezwachteld met bandages. Deze therapie is hoofdzakelijk bedoeld om het behaalde resultaat tijdens de behandelingen te behouden en te voorkomen dat een vochtophoping terug keert.
  • Bewegingsadviezen
    Indien een cliënt een verminderde mobiliteit heeft, wat we vaak zien in het okselgebied bij (ex-)borstkanker cliënten, kunnen we bewegingsoefeningen meegeven. Wanneer een cliënt thuis in beweging komt of blijft wordt het resultaat van onze oedeemtherapie gestimuleerd.

Veelal wordt er bij Huidtherapeut NL een combinatie van de hierboven genoemde onderdelen van oedeemtherapie toegepast. De complete behandeling wordt aangepast op de individuele patiënt, vorm van oedeem, duur en ernst van het oedeem.

Veelal wordt er bij Huidtherapeut NL een combinatie van de hierboven genoemde onderdelen van oedeemtherapie toegepast. De complete behandeling wordt aangepast op de individuele patiënt, vorm van oedeem, duur en ernst van het oedeem.

Hoeveel behandelingen zijn er nodig?

Het aantal behandelingen is afhankelijk van de vorm en de ernst van het oedeem. De behandeling van oedeem wordt vaak intensief gestart met tweemaal per week. Na verloop van tijd wordt het aantal behandelingen afgebouwd.

Verwachting van de behandeling

Na een oedeembehandeling kan de huid wat rood zijn en warmer aanvoelen. Dit komt door de intensieve behandeling waardoor doorbloeding ook wordt gestimuleerd. De huid zal na de behandeling wel in veel gevallen beter aanvoelen omdat het weefsel minder verhard is.
Wanneer het weefsel steviger behandeld moet worden omdat bijvoorbeeld fibrose versoepeld moet worden, kan het voorkomen dat de huid wat beurs aanvoelt na een behandeling. Dit zal met 1-2 dagen verminderen.
Tijdens de intake en de behandelingen zullen ook adviezen voor thuis gegeven worden. Denk hierbij aan bewegingsoefeningen die u thuis kunt uitvoeren en het aanleren van zelfmassage. Door thuis ook aan de slag te gaan met het stimuleren van de afname van het vocht zal een beter resultaat bereikt worden.

Resultaten behandeling

Tarieven en vergoeding

Om voor vergoeding in aanmerking te komen heeft u een verwijzing van uw huisarts of specialist nodig. Voor oedeemtherapie en littekentherapie hebben wij met de zorgverzekeraars contracten afgesloten. Oedeemtherapie wordt meestal rechtstreeks door ons gedeclareerd bij uw zorgverzekering, indien er sprake is van een chronische indicatie (lip-/lymfoedeem). De eerste 20 behandelingen komen uit het aanvullende pakket, daarna gaat de verzekering automatisch over op vergoeding uit het basispakket. Indien u aanvullend verzekerd bent, kunt u een deel van de 20 behandelingen vergoed krijgen van uw zorgverzekeraar.

Afspraak maken

U kunt altijd een gratis en vrijblijvende intake inplannen bij een van onze huid- en oedeemtherapeuten.
De Huid- en oedeemtherapeuten van Huidtherapeut NL zijn allemaal geregistreerd in het kwaliteitsregister paramedici (KP). Voor meer informatie of voor het maken van een afspraak kunt u altijd vrijblijvend contact met ons opnemen.

Bereikbaarheid

Huidzorg Rotterdam is gevestigd in het Gezondheidscentrum Alexander, gelegen aan de Hoofdweg 480. De praktijk is gemakkelijk te bereiken met de auto of het openbaar vervoer (uitstappen bij metrohalte Oosterflank/Rotterdam Alexander). Tevens kunt u als bezoeker van het gezondheidscentrum gratis parkeren achter het gebouw, hier kunt een routebeschrijving naar onze praktijk vinden. Onze praktijk bevindt zich op de begaande grond van het gezondheidscentrum. Bij binnenkomst voor uw afspraak kunt u plaatsnemen in de wachtkamer, u hoeft zich niet aan te melden.

Inhoudsopgave

Huidzorg Rotterdam

Hoofdweg 328, 3067 GK Rotterdam

Openingstijden

Maandag
09:00 – 17:30
Dinsdag
09:00 – 20:30
Woensdag
09:00 – 21:00
Donderdag
10:00 – 20:30
Vrijdag
09:00 – 17:30

Eerste consult gratis

Vragen of een afspraak maken voor uw eerste gratis consult
Vul uw telefoonnummer in en één van onze huidtherapeuten belt u terug:

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

U kunt nu bij Huidzorg Rotterdam terecht voor oedeemtherapie. U wordt behandeld door een HBO geschoolde en kwaliteit geregistreerde huidtherapeut. U kunt bij ons terecht voor behandeling van alle vormen oedeem. Oedeem betekent letterlijk ‘vochtophoping’. Klachten die hierbij kunnen t zijn een strak en gespannen gevoel van de huid, een zwaar en vermoeid gevoel van bijvoorbeeld een been, arm en/of borst. Oedeem geeft hinder en kan leiden tot stekingen (wondroos), gewrichtsklachten en huidklachten. Er zijn verschillende oorzaken voor het ontstaan van oedeem en er bestaan verschillende vormen.

Lymfoedeem

Het lymfestelsel is een reinigings- en afweersysteem bestaande uit lymfevaten en lymfeknopen. Zij nemen weefselvocht op en voeren dit af. Bij lymfoedeem is er sprake van een stoornis in het lymfestelsel. Dit heeft als gevolg dat weefselvocht en eiwitten in de huid kunnen achterblijven. Lymfoedeem is te onderscheiden in primair- en secundair lymfoedeem.
Bij primair lymfoedeem ontstaan de klachten doordat het lymfesysteem bij de geboorte niet goed is aangelegd en/of niet goed functioneert. De klachten kunnen tijdens de geboorte of kort daarna al zichtbaar zijn, maar ook op latere leeftijd optreden.
Bij secundair lymfoedeem is er sprake van een beschadiging van buitenaf, zoals een chirurgische ingreep, infecties, radiotherapie of andere verwondingen. Het lymfestelsel functioneert onvoldoende, waardoor klachten direct of na verloop van tijd ontstaan.

Veneus oedeem

Bij veneus oedeem is er sprake van een storing in het veneuze systeem (aderen). Het oedeem ontstaat in de benen (meestal rondom de enkels) doordat de kleppen in de aderen niet goed functioneren, bijvoorbeeld bij spataderen en trombose. Hierdoor wordt de doorstroming van het bloed en de vochtafvoer belemmerd en treden klachten (vochtophoping) op.

Lipoedeem

Lipoedeem betekent letterlijk vet- en vochtophoping. Er is een stoornis in de aanmaak van vetweefsel. Doordat er sprake is van vergroting van vetcellen kan na verloop van tijd ook de afvoer van weefselvocht via het lymfestelsel belemmerd worden. Hierdoor ontstaat er onderhuids een ophoping van vet en vocht. Meestal komt het symmetrisch voor op de heupen, bovenbenen, knieën en/of onderbenen. Daarnaast kan het ook aan de armen voorkomen. De precieze oorzaak is onbekend en lipoedeem komt hoofdzakelijk voor bij vrouwen. Erfelijke factoren spelen een rol.

Het eerste consult

Tijdens het eerste consult worden uw gegevens en relevante medische geschiedenis doorgenomen. Daarbij wordt gekeken of er mogelijke contra-indicaties zijn waardoor een behandeling niet mogelijk is. Verder wordt er een behandelplan opgesteld en krijgt u advies mee over de behandeling. Indien u van plan bent om de behandelingen te declareren bij uw zorgverzekering voor vergoeding, dan zijn we verplicht om naar uw identificatie te vragen. Dit kan uw rijbewijs, ID kaart of paspoort zijn. Indien er geen contra-indicaties zijn dan kunnen we vaak direct al een eerste behandeling starten. Dit is ook voor u een indicatie hoe u een complete behandeling gaat ervaren. Indien het niet haalbaar is om direct een behandeling te starten dan zullen we zo snel mogelijk een afspraak maken voor de eerste behandeling.

Wat kunt u verwachten van de behandeling?

Oedeemtherapie bestaat meestal uit verschillende onderdelen:

  • Manuele lymfedrainage (MLD)
    Manuele lymfedrainage is een oppervlakkige vorm van massage. Deze massage stimuleert de opname en afvoer van weefselvocht door het lymfestelsel.
  • Oedeem & Fibrosegrepen
    Oedeem en fibrosegrepen zijn speciale handgrepen die worden toegepast indien er sprake is van verhard weefsel (fibrose). Het is een diepere vorm van massage.
  • Endermologie /LPG
    Endermologie is een therapie die uitgevoerd wordt met een LPG apparaat. Met het LPG apparaat wordt de huid en het onderliggend weefsel behandeld. Dat gebeurt met een aantal cilinders die de huid optillen en afrollen. Dit bevordert de doorbloeding, stimuleert de afvoer van lymfvocht en verzacht fibrotisch, verlittekend en ander verhard weefsel.
  • Intermitterende Pneumatische compressie (IPC)
    Door middel van een pomp (lymfapress) en manchetten om een arm of been wordt compressie toegepast op de ledematen. Hierdoor neemt de bloedstroom toe en wordt de afvoer van weefselvocht gestimuleerd.
  • Lymftaping
    Lymftape kan als aanvulling op oedeemtherapie toegepast worden. Het is een speciale tape dat met rek op de huid wordt aangebracht. De huidlagen worden hierdoor ten opzichte van elkaar opgetild, waardoor de afvoer van weefselvocht wordt gestimuleerd.
  • Lymfapads
    Dit zijn pads met textuur die werken onder de druk van een bh of ze kunnen onder een zwachtel aangebracht worden. De lymfapads zorgen voor massage in het weefsel bij beweging. Hierdoor wordt het lymfvocht vervoerd en fibrose, littekens en ander verhard weefsel versoepeld.
  • Wondzorg
    Wanneer een cliënt wonden heeft, in combinatie met oedeem, behandelen we zowel de wond als het oedeem in eenzelfde behandeling. Dit doen we door de wond te verzorgen, ambulante compressietherapie toe te passen en eventueel de lymphapress in te zetten
  • Littekenbehandeling
    Indien een litteken klachten geeft zoals pijn, jeuk, roodheid, verdikking en verkleving kan dit worden behandeld met speciale massagegrepen, endermologie/LPG-apparaat, lymftaping en siliconenpleisters. Hierdoor kan een mogelijke bewegingsbeperking worden behandeld, het wondgenezingsproces en het visuele aspect worden verbeterd.
  • Ambulante compressietherapie
    Bij compressietherapie wordt een arm of been ingezwachteld met bandages. Deze therapie is hoofdzakelijk bedoeld om het behaalde resultaat tijdens de behandelingen te behouden en te voorkomen dat een vochtophoping terug keert.
  • Therapeutische elastische kousen
    Bij compressietherapie wordt een arm of been ingezwachteld met bandages. Deze therapie is hoofdzakelijk bedoeld om het behaalde resultaat tijdens de behandelingen te behouden en te voorkomen dat een vochtophoping terug keert.
  • Bewegingsadviezen
    Indien een cliënt een verminderde mobiliteit heeft, wat we vaak zien in het okselgebied bij (ex-)borstkanker cliënten, kunnen we bewegingsoefeningen meegeven. Wanneer een cliënt thuis in beweging komt of blijft wordt het resultaat van onze oedeemtherapie gestimuleerd.

Veelal wordt er bij Huidtherapeut NL een combinatie van de hierboven genoemde onderdelen van oedeemtherapie toegepast. De complete behandeling wordt aangepast op de individuele patiënt, vorm van oedeem, duur en ernst van het oedeem.

Veelal wordt er bij Huidtherapeut NL een combinatie van de hierboven genoemde onderdelen van oedeemtherapie toegepast. De complete behandeling wordt aangepast op de individuele patiënt, vorm van oedeem, duur en ernst van het oedeem.

Hoeveel behandelingen zijn er nodig?

Het aantal behandelingen is afhankelijk van de vorm en de ernst van het oedeem. De behandeling van oedeem wordt vaak intensief gestart met tweemaal per week. Na verloop van tijd wordt het aantal behandelingen afgebouwd.

Verwachting van de behandeling

Na een oedeembehandeling kan de huid wat rood zijn en warmer aanvoelen. Dit komt door de intensieve behandeling waardoor doorbloeding ook wordt gestimuleerd. De huid zal na de behandeling wel in veel gevallen beter aanvoelen omdat het weefsel minder verhard is.
Wanneer het weefsel steviger behandeld moet worden omdat bijvoorbeeld fibrose versoepeld moet worden, kan het voorkomen dat de huid wat beurs aanvoelt na een behandeling. Dit zal met 1-2 dagen verminderen.
Tijdens de intake en de behandelingen zullen ook adviezen voor thuis gegeven worden. Denk hierbij aan bewegingsoefeningen die u thuis kunt uitvoeren en het aanleren van zelfmassage. Door thuis ook aan de slag te gaan met het stimuleren van de afname van het vocht zal een beter resultaat bereikt worden.

Resultaten behandeling

Tarieven en vergoeding

Om voor vergoeding in aanmerking te komen heeft u een verwijzing van uw huisarts of specialist nodig. Voor oedeemtherapie en littekentherapie hebben wij met de zorgverzekeraars contracten afgesloten. Oedeemtherapie wordt meestal rechtstreeks door ons gedeclareerd bij uw zorgverzekering, indien er sprake is van een chronische indicatie (lip-/lymfoedeem). De eerste 20 behandelingen komen uit het aanvullende pakket, daarna gaat de verzekering automatisch over op vergoeding uit het basispakket. Indien u aanvullend verzekerd bent, kunt u een deel van de 20 behandelingen vergoed krijgen van uw zorgverzekeraar.

Afspraak maken

U kunt altijd een gratis en vrijblijvende intake inplannen bij een van onze huid- en oedeemtherapeuten.
De Huid- en oedeemtherapeuten van Huidtherapeut NL zijn allemaal geregistreerd in het kwaliteitsregister paramedici (KP). Voor meer informatie of voor het maken van een afspraak kunt u altijd vrijblijvend contact met ons opnemen.

Bereikbaarheid

Huidzorg Rotterdam is gevestigd in het Gezondheidscentrum Alexander, gelegen aan de Hoofdweg 480. De praktijk is gemakkelijk te bereiken met de auto of het openbaar vervoer (uitstappen bij metrohalte Oosterflank/Rotterdam Alexander). Tevens kunt u als bezoeker van het gezondheidscentrum gratis parkeren achter het gebouw, hier kunt een routebeschrijving naar onze praktijk vinden. Onze praktijk bevindt zich op de begaande grond van het gezondheidscentrum. Bij binnenkomst voor uw afspraak kunt u plaatsnemen in de wachtkamer, u hoeft zich niet aan te melden.