Search
Close this search box.

Vraag of afspraak maken?

Acne

Wat is acne?

Acne vulgaris is de medische term voor jeugdpuistjes. Bij 85% van de mensen tussen de 12 en 24 jaar oud komt acne voor. Na de tienerjaren neemt de aanwezigheid van acne sterk af naar ongeveer 5%. Bij vrouwen komt acne op volwassen leeftijd vaker voor dan bij mannen. Het is een aandoening met een relatief grote invloed op de kwaliteit van het leven.

Acne is een aandoening van het haar-talgkliercomplex. Talgklieren monden meestal uit in haarzakjes. Deze talgklierfollikels komen overal op het lichaam voor, behalve in de handpalmen en op de voetzolen. De dichtheid van de talgklierfollikels en de talgproductie is het grootst in het gezicht, op de rug en op de borst. De huid bevat op elke vierkante centimeter ongeveer vijftien talgklieren. Talg heeft een aantal belangrijke functies, namelijk: het voorkomen van vochtverlies uit de huid, het beschermen tegen bacteriën en schimmels, en het soepel houden van de huid. Wanneer de uitgang van de talgklier verstopt raakt, ontstaat acne.

Acne is een verzamelnaam voor een reeks aan huidproblemen. Hieronder vallen:

  • Ontstekingen
  • Open comedonen of mee-eters (zwarte kopjes)
  • Gesloten comedonen (witte kopjes)
  • Pustels (kleine ontstekingen met een witte kop)

Wat zijn de oorzaken van acne?

De precieze oorzaak van acne is nog niet geheel bekend. Duidelijk is wel dat acne ontstaat door een combinatie van factoren die onderling elkaar sterk kunnen beïnvloeden. De vier belangrijkste factoren zijn:

  • Toegenomen talgproductie
  • Veranderingen in het verhoorningsproces (afschilfering van de huid)
  • Aanwezigheid van bacteriën
  • Het vrijkomen van stoffen die een ontsteking veroorzaken

Diverse factoren kunnen acne verergeren zoals hormonale processen, uitwendige mechanische en chemische factoren en erfelijke factoren. Ook kunnen diverse geneesmiddelen tot acne leiden. Daarnaast kunnen voedingsmiddelen met een hoog suikergehalte (‘snelle’ suikers) en melkproducten zorgen voor een verergering van acne. De relatie met roken en met een slechte hygiëne is tot nu toe nooit goed vastgesteld.

Verschillende vormen van acne

  • Acne vulgaris:
    Vulgaris is Latijn voor gewoon. Het is dan ook verreweg de meest voorkomende vorm van acne. Het kan alle typische kenmerken van acne vertonen, meestal in een vrij milde vorm.
  • Acne conglobata:
    Bij acne conglobata staan zeer heftige ontstekingen van de talgklieren op de voorgrond. Dit leidt tot dikke rode en pijnlijke bobbels (infiltraten), die meestal op de rug zijn gelokaliseerd. (Vooral jonge mannen hebben een grote kans deze vorm van acne te ontwikkelen).
  • Acne fulminans:
    Deze zeer heftige (gelukkig zeldzame) vorm van acne begint heel plotseling. De afwijkingen van de huid lijken erg op die van de acne conglobata. Het verschil met acne conglobata is vooral dat de patiënt ook ziek is. Algehele malaise, gewichtsverlies en gewrichts- en spierpijnen kunnen voorkomen.
  • Acne infantum:
    Acne infantum of baby-acne is eigenlijk een buitenbeentje in de ‘acne-familie’. Het komt vrij vaak voor dat pasgeboren baby’s kleine acne-puistjes in het gelaat krijgen. Dit gebeurt onder invloed van hormonen (androsteron, testosteron e.a.). De verschijnselen zijn bijna altijd mild en verdwijnen vanzelf.
  • Acne ectopica (hidradenitis suppurativa):
    Ook dit is een buitenbeentje in de acne familie. De afwijkingen komen voor in de liezen en de oksels.

Hoe kun je acne behandelen?

Er bestaat geen standaardbehandeling voor acne. Wanneer de ontstekingsverschijnselen op de voorgrond staan, is de behandeling anders dan wanneer het vooral om mee-eters gaat. De ernst van de aandoening, de klachten, het optreden van littekenvorming, maar ook leeftijd en geslacht bepalen met welk anti-acne middel zal worden gestart. Zoals eerder aangegeven wordt acne veroorzaakt door diverse factoren.

De huidtherapeut behandelt alle vormen van acne en acnelittekens. Dit gebeurt vaak in combinatie met een behandeling door een arts. Onder het kopje acnebehandeling vindt u alle informatie over onze behandelmogelijkheden bij acne.

Naast onze behandelmogelijkheden bestaan diverse middelen om een of meerdere oorzaken aan te pakken. De huisarts of dermatoloog kan de volgende anti-acne middelen voorschrijven:

  • Middelen die de versterkte verhoorning van de afvoergang tegengaan:
    keratolytica, zoals benzoylperoxide, tretinoine en adapaleen
  • Middelen die de groei van bacteriën tegengaan:
    antibacteriële middelen zoals benzoylperoxide, antibiotica (lokaal- of systemisch)
  • Middelen die de ontsteking remmen:
    ontstekingsremmers zoals antibiotica
  • Middelen die de talgvorming verminderen:
    zoals de pil, isotretinoine (roaccutane)

Resultaten behandeling

Vergoeding door zorgverzekeraars

Voor de behandeling van acne in het gezicht kunt u in aanmerking komen van een vergoeding uit de aanvullende verzekering. Dit kunt u controleren bij de polis van uw verzekering of in ons overzicht van vergoedingen voor acnetherapie. 

Inhoudsopgave

Vragen?

Bespreek uw huidprobleem
met één van onze therapeuten.
Maak een afspraak voor een 1e consult:
gratis en vrijblijvend.

Stel uw vraag online